Rekordan prihod, ali i pad dobiti BH Telecoma

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2023. u 12:55
Foto: Shutterstock

Za cijelu prošlu godinu ostvarena je bruto dobit oko 61 milijun KM, a godinu ranije oko 70 milijuna KM.

BH Telecom je ovih dana objavio podatke o rezultatima u prvom polugodištu 2023. godine.

Kako navode iz kompanije, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su rekordan prihod od 256,8 milijuna KM, što je za 19,5 milijuna KM više nego u istom razdoblju prošle godine.

No, ono što nije navedeno jest da je zarada kompanije ponovo smanjena, prenosi BiznisInfo.ba. Prema objavljenim podacima, ostvarena bruto dobit u prvom polugodištu 2023. godine iznosila je 26,4 milijuna KM, što je, kako je istaknuto, “za 4,2 milijuna KM ili 19 posto više od dinamičkog plana dobiti za promatrano razdoblje”.

No, nije rečeno koliko je to u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je vrlo važan podatak jer pokazuje u kojem se smjeru stvari kreću, odnosno kakvi su trendovi.

Stoga smo zavirili u izvještaj o poslovanju BH Telecoma za prvo polugodište 2022. godine, koji je prošle godine objavljen na Sarajevskoj burzi.

Iz njega je vidljivo da je u prvih šest mjeseci prošle godine dobit prije oporezivanja (bruto dobit) iznosila 28 milijuna KM, što je iznos veći od bruto dobiti u prvom polugodištu 2023. godine.

Za cijelu prošlu godinu ostvarena je bruto dobit oko 61 milijun KM, a godinu ranije oko 70 milijuna KM. Očito se pad profitabilnosti nastavio i u 2023. godini, što nikako nije dobar znak za tvrtku.

Inače, u službenom priopćenju tvrtka je poručila da se prva polovica 2023. godine može okarakterizirati kao razdoblje makroekonomske neizvjesnosti koje je sa sobom donijelo specifične izazove s kojima se treba nositi.

Sve veći troškovi energije i goriva koji su pridonijeli širenju inflacije, a samim time utjecali na povećanu nestabilnost opskrbnih lanaca, niži raspoloživi dohodak korisnika te porast logističkih i svih ostalih troškova poslovanja (prvenstveno troškova zaposlenika) su karakteristike poslovanja u prvoj polovici 2023. 

Komentirajte prvi

New Report

Close