Regionalni vodovod traži partnera za tvornicu vode

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2020. u 22:00
Crnogorsko primorje vodom opskrbljuje upravo javno poduzeće Regionalni vodovod/SHUTTERSTOCK

Voda iz izvora Bolje sestre izuzetno je kvalitetna i ispunjava uvjete za flaširanje prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore i prema EU direktivama.

Državna kompanija Regionalni vodovod, koja vodom opskrbljuje Crnogorsko primorje, razmatra mogućnosti izgradnje tvornice za flaširanje vode, uz dodatnu analizu mogućnosti proizvodnje piva i hladnih čajeva, priopćio je Goran Jevrić, izvršni direktor Regionalnog vodovoda.

“Znajući da izvor Bolje sestre pruža mogućnost zahvaćanja znatne količine vode za flaširanja, a da se ne dovede u pitanje javna vodoopskrba Crnogorskog primorja, razmatraju se mogućnosti izgradnje tvornice za flaširanje vode”, naveo je Jevrić u Viziji razvoja Regionalnog vodovoda do 2025. godine, dostavljenoj agenciji Mina-business.

Jedini regionalni izvor u CG

On je rekao da su preduvjeti za realizaciju tog projekta realni, dok je nužno da Skupština završi usvajanja planskih dokumenata za područje Skadarskog jezera, kako bi Regionalni vodovod mogao dobiti urbanističko-tehničke uvjete za početak izgradnje tvornice vode.

“Izvor Bolje sestre ujedno je i jedini regionalni izvor u Crnoj Gori. Voda je izuzetne kvalitete i ispunjava uvjete za flaširanje prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore i prema EU direktivama”, rekao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, i uz povećanu iskorištenosti sustava vodoopskrbe za 70% on je i dalje na godišnjoj razini manji od 30%, te su održive projekcije korištenja kapaciteta izvora Bolje sestre u komercijalne svrhe, odnosno plasmana vode za piće na strano tržište.

Uvoze vodu iz Hrvatske i Srbije

“Te su mogućnosti nekoliko puta predstavljene stranim tvrtkama u izravnim kontaktima i putem međunarodnih aktivnosti vlade, drugih državnih institucija i Privredne komore”, dodao je Jevrić.

S ciljem realizacije tog projekta Regionalni vodovod je izradio idejni projekt, kao i elaborat o procjeni utjecaja na okoliš, čime su potencijalnom ulagaču osigurani preduvjeti za početak realizacije investicije vrijedne oko 16 mil. eura.

Iako domaće tvornice flaširane vode povećavaju proizvodnju, koja je 2018. dosegnula 26,6 milijuna litara, njihov plasman i dalje je daleko od 50% ukupnih količina koje se prodaju na tržištu, rečeno je Pobjedi iz Privredne komore Crne Gore.

Domaća proizvodnja u potrošnji sudjeluje s oko 38 posto, dok je taj udjel 2017. godine iznosilo oko 34 posto. Voda se najviše uvozi iz Hrvatske i Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close