Rast tržišta osiguranja u BiH, ASA Central osiguranje blizu vrha

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ukupna zaračunata bruto premija u prva dva mjeseca veća je za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tržište osiguranja nastavilo je s rastom iu 2023. godini, a vodeće Adtiratic Osiguranje dobilo je konkurenta na poziciji tržišnog lidera u novom entitetu ASA Central Osiguranje, prenosi Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, ukupna zaračunata bruto premija u prva dva mjeseca 2023. godine iznosila je 102,9 milijuna KM i veća je za 7,0 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Solidan rast
Ovo se može smatrati dobrim početkom godine s obzirom na makroekonomsko usporavanje i činjenicu da je u cijeloj 2022. godini rast tržišta iznosio 7,8 posto.

S ukupno oko 80 milijuna ostvarenih bruto premija, rast segmenta neživotnih osiguranja iznosio je 7,7 posto.

Na to nisu toliko djelovale dominantne premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, gdje je rast iznosio 4,8 posto, koliko ostali segmenti, a prije ostalih zdravstvena osiguranja (rast 25,8 posto), osiguranje robe u prometu (rast 17,6 posto), osiguranje uporabe plovila (rast 19,4 posto), ostala imovinska osiguranja (rast 11,4 posto).

Rast premije životnih osiguranja iznosio je 4,8 posto, a na kraju veljače bruto premije u ovom segmentu iznosile su 22,9 milijuna KM.

Vodeći osiguravatelj i dalje je Adriatic osiguranje sa 13,76 milijuna KM zaračunate premije u siječnju i veljači, a slijedi ga Uniqa Osiguranje sa 13,36 milijuna KM.

Novi lider?
Na trećem mjestu je ASA Central osiguranje sa 13,33 milijuna KM fakturirane premije.

Budući da je ASA Central osiguranje počelo s radom tek u veljači kao spojeno društvo koje su stvorili ASA Osiguranje i Central Osiguranje, treba očekivati ​​da će se ovaj osiguravatelj u narednom razdoblju probiti na vodeću poziciju.

Naime, ova tvrtka ostvarenom sinergijom nadmašuje ostale konkurente.

Prošlogodišnja zbrojena premija ASA Osiguranja i Central Osiguranja iznosila je 98,8 milijuna KM, što je za 18,4 milijuna KM više od premije vodećeg Adriatic osiguranja. Stoga je realno očekivati ​​da uskoro preuzme poziciju tržišnog lidera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close