Radnici odbili nastaviti raditi zbog straha od zaraze virusom

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2020. u 07:36
Foto: GettyImages

Radnici Yure trebali su u ponedjeljak nastaviti redovitu proizvodnju kabela za autoindustriju, nakon plaćenog odmora od 26. ožujka zbog pandemije, ali su to odbili.

Južnokorejski poslodavac vratio je jučer kućama radnike Yure u srpskom mjestu Rača koji su odbili ući u pogon i početi proizvodnju jer traže da se riješi način rada za vrijeme izvanrednog stanja zbog rizika od koronavirusa.

Radnici su u tvorničkom krugu čekali ishod razgovora voditelja općinskog kriznog štaba, predstavnika tvornice i sindikata, nakon što su i u ponedeljak odbili raditi zbog rizika od zaraze.

Nenad Savković, voditelj kriznog štaba Općine Rača, rekao je agenciji Beta kako se poslodavac složio da se pripremi organizacija rada sa smanjenim kapacitetom.

Saša Marković, predsjednik sindikata Nezavisnost u tvornici, rekao je za N1 da je postignut dogovor da u tvornicu dođe epidemiolog koji će analizirati stanje i procijeniti koliki broj radnika može raditi.

On je dodao da bi danas u tvornici, ako epidemiolog tako procijeni, oko 150 do 200 radnika moglo početi s proizvodnjom.

Radnici Yure trebali su u ponedjeljak nastaviti redovitu proizvodnju kabela za autoindustriju, nakon plaćenog odmora od 26. ožujka zbog pandemije, ali su to odbili. Navodno je prvo bilo odlučeno da se ne radi i do kraja ovog tjedna, ali u ponedeljak je poslodavac pozvao radnike da u utorak dođu na posao.

Radnici, njih oko 1200, izrazili su zabrinutost jer su u proizvodnji raspoređeni na malom razmaku, ima i zaposlenih iz općina gdje su zabilježeni slučajevi koronavirusa, a veći broj radnika zajedno dolazi organiziranim prijevozom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo radnici. Posve su u pravu. Broj mrtvih u Bergamu i Lombardiji je posljedica nstavka rada u takvim inustrijama. Automobilska, tekstilna, drvna itd.

New Report

Close