Radnici RiTE Ugljevik idu u štrajk, imaju četiri zahtjeva

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Sindikat i radnici traže da se osiguraju dovoljne količine ugljena za rad rudnika i termoelektrane najmanje do 2050. godine.

Radnici Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE) odlučili su stupiti u štrajk i zahtijevati ispunjenje četiri zahtjeva kako bi prekinuli štrajk.

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik odlučila je da će štrajk početi 18. ožujka u sedam sati, te da će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Štrajk će se provesti okupljanjem radnika u radnom prostoru poslodavca i obustavom rada uz poštivanje minimuma procesa rada”, navode iz sindikata.

Sindikat i radnici traže da se osiguraju dovoljne količine ugljena za rad rudnika i termoelektrane najmanje do 2050. godine, a posebno da poslodavac preduzme sve aktivnosti pred nadležnim organima kako bi se ležište ugljena Ugljevik Istok 2 dodijelilo rudnik putem koncesije.

“Molimo poslodavca da poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se izvršila revitalizacija postojećeg bloka termoelektrane, na način da se osigura siguran rad najmanje do 2050. godine”, drugi je zahtjev obrta. unija.

Također, traže da se osigura dovoljan iznos ulaganja u izvlaštenje, rudarsku opremu i mehanizaciju kako bi se osigurala stabilna i kontinuirana opskrba ugljenom postojećeg bloka termoelektrane. Također traže da poslodavac osigura radno okruženje i uvjete rada koji će jamčiti sigurnost i zaštitu zdravlja radnika na radu.

Podsjećamo, radnici su sredinom veljače najavili štrajk upozorenja zbog dodjele koncesije za eksploataciju ugljena na polju Ugljevik istok 2 kompaniji “Comsar Energy RS”, koja je u vlasništvu Rašida Serdarova, ruskog oligarha. Tada su poručili da bi odobravanjem eksploatacije, sudbina ove tvrtke bila dovedena u pitanje.

Diko Cvijetinović, direktor RiTE Ugljevik, kratko je kazao za “Nezavisne novine” da još nije stigao pogledati sindikalne zahtjeve.

“Sigurno ćemo razgovarati s njima (sindikatom) i vidjet ćemo u kojem smjeru će ti razgovori ići”, rekao je Cvijetinović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close