Radnici odlaze iz BiH vojne industrije jer ne dobivaju plaće

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2022. u 05:33
Foto: unsplash

Binas iz Bugojna, proizvođač eksploziva, kao i BNT iz Novog Travnika, iz kojeg je došla prva BiH samohodna haubica, loše posluju i upitno je tko će u njima ostati raditi.

Da namjenska industrija u Bosni i Hercegovini tone sve dublje pokazuju i posljednje informacije iz Srednjobosanskog kantona. Binas iz Bugojna i Bratstvo (BNT) iz Novog Travnika posluju loše, radnicima duguju plaće, a mnogi napuštaju te tvrtke, piše Klix.ba.

Iako je vlada Federacije BiH u slučaju Binasa poduzela određene mjere tj. imenovala novog v.d. direktora, ta je došlo prekasno. U posljednjih šest mjeseci, prema informacijama Sindikalne podružnice Binasa, tu je tvrtku napustilo 70 radnika. Duguju im plaće i doprinose, a da bi osigurali prihode za svoje obitelji bili su prisiljeni otići na rad u inozemstvo.

Iako se vjerovalo da će se nakon imenovanja nove uprave u Binasu stanje popraviti, sve je izglednije da do toga neće doći jer odlaze mnogi radnici, pa se postavlja pitanje tko će ostati raditi.

Slično je i u BNT-u, gdje su radnici tvrde da im kasne tri plaće, regres te zaostaci na plaće, zbog čega je nezadovoljstvo veliko. U tijeku je i tzv. radnički neposluh.

Uprava ne želi razgovarati

“Trenutačno nitko ništa ne radi i sve je stalo. Plaće još nema i ne znamo kada će biti. Duguju nam dvije plaće, treću zarađujemo, regres te od 12. kolovoza zaostatke na plaću. Uprava ne želi razgovarati, samo obećavaju i lažu ljude”, rekao je Klixu jedan od radnika BNT-a.

S druge strane, iz Uprave nemaju komentara. Portala Klix.ba pokušao je kontaktirati direktora Adisa Ikanovića, koji nije odgovarao na pozive novinara, kao i voditelj financijskog sektora koji je stalno bio na sastancima.

No u lipnju prošle godine zbog dugova bili su blokirani računu Pretisu iz Vogošća, Binasu te BNT-u.

Pretisu, koji se bavi proizvodnjom oružja i streljiva, bilo je blokirano 10 od 11 računa. Tvrtka zapošljava 355 radnika, a 2020. godine ostvarila je 25,5 milijuna KM prihoda (oko 11,5 mil. eura) od prodaje.

Binas je važna kompanija za cijelu vojnu industriju BiH jer se bavi proizvodnjom eksploziva, zapošljava 340 radnika, a 2020. godine je prihodovala je gotovo 6 milijuna KM (oko 3 mil. eura). I Binas je imao jedan aktivan račun te sedam blokiranih, a neke blokade stoje još od 2005. godine.

BNT se hvalio i prvom BiH samohodnom haubicom, izvozom u Ujedinjene Arapske Emirate, ali je lani u lipnju imao jedan aktivan račun te devet blokiranih. Neke blokade stoje i više od deset godina. Zaposleno je 356 radnika, a 2020. imali su prihod od 6,5 milijuna KM (oko 3,3 mil. eura).

Ipak, vojna industrija BiH bilježi sve bolje rezultate poslovanja na inozemnim tržištima, za 10 mjeseci prošle godine izvezeno je streljiva i oružja u vrijednosti za 20 milijuna KM (oko 10 mil. eura) većoj u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

“Izvoz namjenske industrije u 10 mjeseci 2021. bio je vrijedan 181,3 milijuna KM (oko 92,6 mil. eura), dok je za 10 mjeseci 2019. izvoz iznosio 161,1 mil KM (oko 82 mil. eura)”, rečeno je za Nezavisne novine iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema procjenama Privredne komore FBiH, samo u FBiH više od 3000 radnika zaposleno je u vojnoj industriji, dok je broj onih koji neizravno imaju koristi od te proizvodnje nekoliko puta veći.

“To je industrijska grana koja veže puno drugih tvrtki koje rade za nju. Daleko je veći broj neizravno zaposlenih. Ova industrijska grana mnogo znači kada je riječ o doprinosu razvoju ekonomije BiH”, rekao je za Almin Mališević, tajnik Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH.

“Namjenska industrija zauzima značajan dio u ukupnom vanjskotrgovinskom prometu. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nadležno je za izdavanje isprava za uvoz i izvoz oružja i vojne opreme, te robe posebne namjene. Godine 2020. izdali smo 283 dozvole za izvoz oružja i vojne opreme, čija je ukupna vrijednost 493 milijuna eura”, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Slabiji utjecaj pandemije

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Nezavisne novine potvrdili su da utjecaj pandemije koronavirusa na namjensku industriju BiH, za razliku od utjecaja na većinu ostalih gospodarskih sektora, nije bio toliko snažan.

“To govori i činjenica da izvozni rezultati pokazuju rast veći od 35% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, te 13% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu”, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kako su dodali, u 10 mjeseci 2021. godine izvoz namjenske proizvodnje zabilježen je na 40 tržišta, od čega je najviše prodano u SAD-u, za 67 milijuna KM.

Slijedi Egipat (24,3 mil. KM), Češka (18 mil. KM), Turska (12,1 mil. KM), Slovenija (9,1 mil. KM), Burkina Faso (6,3 mil. KM), Srbija (5,5 mil. KM), Saudijska Arabija (5,4 mil. KM) i Njemačka (5 mil KM).

Komentirajte prvi

New Report

Close