Radnici iz RS ne mogu dobiti državnu pomoć u Federaciji BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2020. u 22:00
Mjere pomoći vlade Republike Srpske obuhvatile su ne samo domaće tvrtke, već i one čije je sjedište u FBiH/SHUTTERSTOCK

Da apsurd bude veći, podružnice tvrtki iz RS u FBiH ne mogu dobiti dobiti pomoć niti iz svog entiteta jer nisu registrirane u Republici Srpskoj.

Poslovne jedinice, tj. podružnice kompanija iz Republike Srpske koje posluju u Federaciji BiH nisu obuhvaćene mjerama vlade FBiH za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa. Zbog toga su u Privrednoj komori RS, ako se ništa ne promijeni, najavili poduzimanje koraka na nadležnim sudovima.

Rekao je to Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, prije sastanka u Privrednoj komori RS s kompanijama koje imaju sjedište u RS, a podružnice u Federaciji BiH.

“Sve mjere koje je Privredna komora RS predlagala i koje su na neki način bile prihvaćene od strane vlade RS imale su za cilj očuvanje radnih mjesta i odnosile su se na pomoć kompanijama da sačuvaju zaposlenost”, rekao je Račić.

On, međutim, ističe da se pojavio problem jer je vlada FBiH u svojim mjerama za ublažavanje posljedica pandemije izostavila kompanije iz RS koje imaju podružnice u Federaciji BiH, što je otežalo njihovo poslovanje.

Traže zajednički jezik

Račić je dodao da u tim poslovnim jedinicama radi više od 1500 radnika, te da zasad nisu dobili pomoć ni od vlade RS niti od FBiH.

1500

radnika tvrtki iz RS zaposleno je u podružnicama u FBiH, gdje ne mogu dobiti pomoć

“Mjere koje je donosila vlada RS imale su za cilj da se sačuva zaposlenost, ne samo kompanija iz RS, već i onih čije je sjedište u FBiH, a imaju poslovne jedinice u RS.

Jednako, ako usporedimo, možemo reći da veći broj podružnica kompanija iz FBiH posluje u RS nego što je to slučaj s tvrtkama iz RS u FBiH. Imali smo priliku kroz uredbe koje smo donosili uvesti tu restriktivnu mjeru. Međutim, time bi oštetili radnike iz RS koji rade za poslovne jedinice iz FBiH i nismo htjeli donijeti takvu odluku na štetu naših radnika, već pokušavamo pronaći zajednički jezik s nadležnima u FBiH, te da preuzmu obvezu na sebe, kao što je to uradila vlada RS”, objasnio je Račić.

On je istaknuo da su se nekoliko puta obraćali nadležnima u FBiH, te da su to činili i poduzetnici, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.  Zbog toga su, kako kaže Račić, održali sastanak kako bi donijeli određene zaključke.

Neustavna odluka

“Odredba Porezne uprave FBiH prema kojoj su podružnice kompanija iz Republike Srpske koje posluju u Federaciji BiH izostavljene iz mjera za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa u tom entitetu je neustavna i naši pravni stručnjaci će u ime tih kompanija pokrenuti osporavanje te odluke”, rekao je Račić.

Račić je objasnio da je često riječ o trgovačkim tvrtkama koja imaju svoje poslovnice u FBiH, te da su one uočljive u svim većim trgovačkim centrima, a u njima radi više od 450 radnika.

500

milijuna eura mogla bi biti šteta u RS sljedećih mjeseci zbog sporog oporavka izvoznih tržišta

“Oni ne mogu dobiti pomoć iz RS jer nisu registrirani u Poreznoj upravi RS, već su te poslovne jednice prijavljene u Poreznoj upravi FBiH”, kaže Račić.

Na konferenciji za novinare nitko od poduzetnika iz RS koji posluju i u FBiH nije bio raspoložen za izjave, jer, kako je rečeno, boje se dodatnih inspekcija i da bi to što oni kažu moglo biti zloupotrebljeno.

Goran Račić, istaknuo je da zbog pandemije koronavirusa gospodarstvo u RS trpi veliku štetu, posebno metalska industrija, čiji je gubitak veći od 50 posto, ali da štetu trpi i drvna industrija, kao i kožarstvo i obućarstvo, međutim do sada nije bilo većih otpuštanja radnika.

“U sljedećim mjesecima možemo očekivati povećanje štete, možda negdje preko milijardu KM (oko 500 mil. eura), jer strana tržišta gdje bi mogli plasirati naše proizvode još nisu u dovoljnoj mjeri pokrenula proizvodnju”, rekao je Račić.

Komentirajte prvi

New Report

Close