Prvi putnici s aerodroma u Trebinju poletjet će krajem 2021.

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2020. u 22:00
Zračnom lukom Trebinje će se povezati ne samo sa zemljama regije, već i s ostatkom Europe i svijeta/SHUTTERSTOCK

Iz Ministarstva za prostorno planiranje i urbanizam RS kažu da će se do petka znati točna lokacija aerodroma, međutim, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, izjavio je da je izabrano mjesto Mionići.

Nakon Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, o zajedničkoj izgradnji aerodroma u Trebinju, turističkom središtu RS, razgovarali su Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije i Đorđe Popović, ministrar prometa i veza Republike Srpske.

“Danas smo razgovarali o aerodromu u Trebinju, ali i o drugim važnim projektima koji povezuju srpski narod. Riječ je o autocesti Sremska Rača – Kuzmin, odluci Srbije da pomogne izgradnju brze prometnice od Rače do Bijeljine, skorom otvaranju mosta Ljubovija-Bratunac, kao i o 11 mostova koje zajedno gradimo.

Izgradnjom aerodroma u Hercegovini omogućit ćemo da se od Beograda do Trebinja stiže za najviše 40 minuta, kao i da se Trebinje poveže ne samo s regijom, već i s ostatkom Europe i svijeta”, rekla je Zorana Mihajlović.

500.000

eura mogao bi biti gubitak Zračne luke Mostar na kraju ove godine

Ministrica je dodala kako je dogovoreno da se do petka precizno utvrdi lokacija piste i da se osnuju mali operativni timovi koji će istovremeno uraditi sve kako bi se u prosincu sljedeće godine građanima mogli ponuditi letovi iz Trebinja.

Obustavljeni letovi u BiH

“Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uraditi sve što je nužno da projekt bude završen u dogovorenom roku i da aerodrom proradi punim kapacitetom”, rekao je Popović. Dragan Jevtić, pomoćnik ministrice za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srpske, rekao je da će se do petka znati točna lokacija aerodroma.

Međutim, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, izjavio je da je izabrano mjesto Mionići.

U međuvremenu, BiH aerodromima ne cvatu ruže, prije svega zbog korona krize. Tako je Wizz Air, niskobudžetni mađarski zračni prijevoznik, privremeno suspendirao 28 letova u nekoliko zemalja u regiji, uključujući i letove u Bosni i Hercegovini.

Wizz Air će u rujnu i listopadu obustaviti nekoliko letova s aerodroma u Sarajevu i Tuzli zbog trenutačne epidemiološke situacije diljem svijeta, ograničenosti kretanja i malog broja rezervacija.
Na aerodromu Tuzla ukinute su tri rute, a još jedna će privremeno biti ukinuta ovog tjedna. Očekuju da bi se te rute ponovno mogli uspostaviti krajem listopada. Let između Sarajeva i Budimpešte obustavljen je do 2. listopada.

Također, druga niskobudžetna zrakoplovna kompanija, Ryanair, u rujnu i listopadu ove godine obustavlja letove i na aerodromu u Banjoj Luci, priopćeno je iz kompanije Aerodromi Republike Srpske. Prema njihovom objašnjenju, kompanija Ryanair objavila da će smanjiti svoj kapacitet letova za 20 posto u rujnu i listopadu, budući da su rezervacije značajno oslabile.

Mostar u dubokoj krizi

S druge strane, sudbina mostarskog aerodroma krajnje je neizvjesna, prema riječima Marina Raspudića, direktor Zračne luke Mostar u lipnju ove godine. Kako je rekao za Dnevni Avaz, iako je izvjestan nastavak suradnje s Croatia Airlinesom na relaciji Mostar-Zagreb, taj je pravac i prije početka pandemije koronavirusa imalo vrlo lošu popunjenost.

S druge strane, šanse da kompanija Eurowings ovog ljeta nastavi letove od Düsseldorfa i Stuttgarta prema Mostaru procijenio je kao gotovo nikakve.

90

posto pao je zračni prometa u BiH u prvih šest mjeseci 2020. u odnosu na 2019.

Inače, Zračna luka Mostar ove godine je planirala rast broja putnika za oko 40%. Ali događaji vezani uz koronavirus donijeli su novi veliki pad i sada projekcije govore kako bi gubitak na kraju godine mogao biti veći od milijun maraka (oko 500.000 eura), izvijestila je Televizija Herceg-Bosne.

Inače, 1. lipnja otvoreni su granični prijelazi u zračnom prometu, ali je većina BiH aerodroma ostala pusta. Pad zračnog prometa u BiH usljed pandemije koronavirusa veći je od 90% u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine, a zračne luke bilježe veliki pad prihoda.

Rečeno je to krajem lipnja na sastanku Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, sa Čedomirom Šušnjarom, v. d. direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Vladom Jurićem, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

Komentirajte prvi

New Report

Close