Prva velika donacija medicinskih potrepština Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2020. u 13:06

Poduzetnik Petros Stathis, organizirao je lanac opskrbe za isporuku medicinskih potrepština te se obvezao da će nastaviti s donacijama dok god se Crna Gora bori s pandemijom virusa.

Poduzetnik Petros Stathis objavio je danas da su prve pošiljke osnovnih medicinskih potrepština stigle u Podgoricu ovog tjedna u sklopu dosad neviđene koordinirane globalne inicijative za pomoć crnogorskoj vladi u borbi protiv pandemije COVID-19. U vrlo kratkom vremenskom okviru, Stathis je identificirao i stvorio lanac opskrbe za Crnu Goru kako bi osigurao isporuku maski, rukavica, naočala, testnih setova i drugih nužnih medicinskih potrepština. Obvezao se da će nastaviti suradnju s vladom Crne Gore na organiziranju više dodatnih pošiljki, kako bi se osigurale zalihe opreme za medicinske djelatnike. Ukupna vrijednost donacije koju će osigurati Petros Stathis iznosi 2 milijuna eura.

„Crnogorska vlada pokazala je vodstvo i zajedničkim naporima okupila resurse privatnog i javnog sektora kako bi se spremno upravljalo situacijom tijekom pandemije COVID-19. Pozvali su ljude da se uključe i postanu dio rješenja kako bi pomogli što većem broju Crnogoraca. Ponosni smo da smo mogli odgovoriti na taj poziv. “, rekao je Petros Stathis.

„Nevjerojatni napori našeg predsjednika, premijera i drugih ključnih crnogorskih dužnosnika, zajedno s radom mnogih drugih, omogućili su nam da uspješno organiziramo isporuku potrebnih zaliha. Sada će liječnici, medicinske sestre, farmaceuti i drugi medicinski profesionalci biti opremljeni alatima koji su im potrebni za obračun s ovim virusom, a mi ćemo se nastaviti boriti  sve dok bitka ne bude dobivena.”

Crnogorska vlada kontaktirala je pojedince, uključujući i Petrosa Stathisa, da se osobno uključe u vladina nastojanja da pomognu stanovništvu Crne Gore u borbi protiv virusa COVID – 19. Kompleksni napor, za koji je bila ključna pomoć i koordinacija s partnerima širom svijeta, brzo je organiziran i uspješno izveden, usprkos velikoj potražnji za medicinskim potrepštinama na globalnom tržištu od mnogih zemalja s populacijom i proračunima daleko većim od crnogorskih.

Ovotjedna pošiljka uključuje sljedeće neophodne medicinske potrepštine:

  • 350 000 medicinskih maski
  • 600 000 medicinskih rukavica
  • 200 000 sterilnih maski za kirurški zahvat
  • 110 000 N95 respiratornih maski
  • 3 000 naočala
  • 5 000 setova za brzi test krvi COVID-19

Napori se nisu mogli ostvariti bez podrške i partnerstva predsjednika Mile Đukanovića, premijera Duška Markovića i veleposlanika u Narodnoj Republici Kini, Darka Pajovića. Predsjednik Đukanović preuzeo je vodeću ulogu u vođenju inicijative za identifikaciju onih kojima je hitno trebalo obnoviti oskudne medicinske zalihe. Premijer Marković pružio je bitnu operativnu podršku, posebno u prepoznavanju potreba crnogorskog zdravstvenog sustava i usklađivanju specifikacija s naporima u opskrbi, a veleposlanik Pajović bio je neophodan u koordinaciji pomoći od strane kineskog Ministarstva vanjskih poslova da odmah razriješe regulatorne zapreke povezane s izvoznim kvotama za jednog od dobavljača.

Uz to, misija je bila uspješna zahvaljujući intenzivnim naporima brojnih pojedinaca, među kojima je i bivši glavni tajnik Interpola, Ronald K. Noble, koji je imao zadatak pronaći, provjeriti, kupiti i organizirati prijevoz certificiranih proizvoda s aerodroma u Hong Kongu, Šangaju i Guangzhou.

„Dok pandemija COVID-19 razdvaja zajednice i opterećuje medicinske sustave širom svijeta, naša je dužnost zaštititi hrabre žene i muškarce na prvim crtama ove bitke. Ova pošiljka nužnog medicinskog materijala u crnogorske bolnice bit će prva u nizu isporuka koje će ojačati sposobnost naše zemlje da se bori protiv ove razorne pandemije.“, dodao je Stathis.

Oprema koja se isporučuje je najviše kvalitete. Pouzdani brzi testovi krvi isti su setovi za testiranje koji se koriste u Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji. Medicinske i kirurške maske zadovoljavaju standarde Agencije za lijekove i/ili Europske unije, a respiratorne maske N95 udovoljavaju zahtjevima Agencije za lijekove.

U narednim danima i tjednima dodatno ćemo vas izvijestiti o isporukama sanitetskog materijala u Crnu Goru kao dijela ovog zajedničkog napora.

Komentirajte prvi

New Report

Close