Propao prvi pokušaj prodaje imovine Žitoprometa iz Bijeljine

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2020. u 22:00
Imovina tvrtke za preradu i skladištenje žitarica ponuđena je za 4,7 mil. eura, što je potencijalnim kupcima bilo previše

Stečaj u Žitopometu otvoren je u prosincu 2019. godine. Sud je tada utvrdio da kompanija ne obavlja poslovnu djelatnost od studenoga 2018. godine.

Prva prodaja nekretnina Žitoprometa iz Bijeljine (RS), kompanije koja se bavi preradom i skladištenjem žitarica, propala je jer se nije pojavio niti jedan zainteresirani kupac, potvrdio je za portal Capital.ba Aleksandar Vićanović, stečajni upravitelj te kompanije.

“Nekretnine koje smo ponudili na prvoj dražbi bile sue procijenjene na iznos od 9,3 milijuna KM (oko 4,7 mil. eura), te se u skladu s objavljenim uvjetima prodaje nije mogla prodati ispod te cijene.

Žao nam je što ova dražba nije uspjela jer je vrijeme bitan čimbenik da bi se imovina možda mogla koristiti za djelatnost koju je stečajni dužnik obavljao prije stečaja. Imovina se ne koristi više od dvije godine”, objasnio je Vićanović.

Stečajni upravitelj je dodao da postoje potencijalno zainteresirani ulagači koji su se javljali u ranijem razdoblju i koji aktivno prate tijek stečajnog postupka, ali su njihove procjene da je cijena imovine na prvoj dražbi bila previsoka.

“Sada je na Skupštini i Odboru vjerovnika da odrede način i uvjete prodaje imovine u sljedećem razdoblju i nadamo se da ćemo što prije pronaći zainteresiranog investitora kako bi osigurali najveći mogući iznos prilikom prodaje imovine i namirenja vjerovnika”, istaknuo je Vićanović.

Ukupno prijavljena potraživanja vjerovnika Žitoprometa iznosila su oko 13 milijuna KM (oko 6,6 mil. eura), dio ih je osporen, a za dio su pokrenuti sudski postupci. Na ročištu održanom u veljači stečajni upravitelj priznao je potraživanja od 6,2 milijuna KM (oko 3,1 mil. eura).

Od toga kompanija Pavgord iz Foče ima razlučno pravo na iznos od 4,8 milijuna KM (oko 2,4 mil. eura). Imovina Žitoprometa procijenjena je na 11,5 milijuna KM (oko 5,8 mil. eura).

U dosadašnjem tijeku stečajnog postupka dio imovine bijeljninskog Žitoprometa već je kupio Pavgord, a zainteresiran je i za preostalu imovinu kompanije. Iz Pavgorda navode kako im je cilj da se kompanija podigne i da se ljudi koji su radili ponovo zaposle, a proizvodnja obnovi.

Stečaj u Žitopometu otvoren je u prosincu 2019. godine. Sud je tada utvrdio da kompanija ne obavlja poslovnu djelatnost od studenoga 2018. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close