Propala namjera FBiH da se trezorcima zaduži za 50 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2023. u 16:00
Foto: Shutterstock

Upisano samo 37 milijuna KM trezorskih zapisa, a prihvaćeno 30 milijuna po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,0619 posto.

Kako se čini, banke u Federaciji BiH izgubile su interes u financiranju ovog entiteta u Bosni i Hercegovini. Naime, Federacija BiH prekjučer se nije uspjela zadužiti za planiranih 50 milijuna KM jer nije bilo dovoljno interesa investitora, javlja BiznisInfo.ba.

Naime, Federacija je u utorak putem Sarajevske burze ulagačima ponudila trezorske zapise u navedenom iznosu, ali su stigle ponude u znatno manjem iznosu – od 37 milijuna KM.

Proračun stabilan, ali...

Situacija u proračunu je stabilna iako je MMF nedavno upozorio Federaciju BiH da ne diže plaće i mirovine, te da ne diže iznos minimalne plaće.

Slab interes
Na kraju je prihvaćeno 30 milijuna KM, koliko je jučer ukupno dugovano, po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,0619 posto. Kupci ovih vrijednosnih papira uglavnom su poslovne banke, pa se radi o vrsti duga.

Može se reći da iznenađuje slab interes investitora. Sve donedavna ponuda investitora uvelike je premašivala iznose trezorskih zapisa i obveznica koje je nudio ovaj subjekt. Čudno je to i zbog činjenice da su trezorski zapisi kratkoročni papiri, pa su ulagačima još zanimljiviji jer im se novac brže vraća. U ovom slučaju već 15. svibnja 2024. godine, što je dan dospijeća trezorskih zapisa koji su izdani jučer.

S druge strane, Republika Srpska je više puta imala sličnih problema s investitorima, a tada je rečeno da investitori gube povjerenje u ovaj entitet, ponajprije zbog napetih odnosa s većim dijelom međunarodne zajednice.,

Pitanje povjerenja
Sada se postavlja pitanje gube li investitori povjerenje u financijski sustav Federacije Bosne i Hercegovine. Jer poznato je da poslovne banke imaju više nego dovoljno novca u pričuvi kojim bi mogle kupiti te vrijednosne papire.

Trenutna situacija u proračunu FBiH je stabilna, iako je MMF nedavno upozorio Federaciju BiH da ne diže plaće i mirovine, te da ne diže limit minimalne plaće, kako ne bi došlo do povećanja inflacije. Upozorili su na moguće probleme ukoliko FBiH ne bude poštovala financijsku disciplinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close