Projekt tvornice vode u Kikindi stajat će 11,4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2021. u 22:00
Njemačka razvojna banka financira projekt sa 6 mil. eura/SHUTTERSTOCK

Njemačka razvojna banka financira projekt sa 6 mil. (30% kao donaciju i 70% kao kredit).

U Kikindi je počela gradnja tvornice vode, piše internetski portal ekapija. Ukupan projekat za tvornicu vode u Kikindi stajat će 11,4 milijuna eura. Prva faza stoji 9,6 mil. eura.

Od toga njemačka razvojna banka KFW financira 6 mil. (30% kao donaciju i 70% kao kredit). Prelazni period je do 2022. godine.

Preostala 3,5 mil. eura osigurala je Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izvođači radova već su uvedeni u posao, a počeo je i rok od 828 dana ili dvije godine i tri mjeseca za sam završetak posla.

Kontragaranciju člana međunarodnog konzorcijuma dala je Uniha wasser technologie GMBH, međunarodni priznata kompanija, koja iznosi pola milijuna eura što dodatno osigurava kvalitetu tehnologije za pročišćavanje vode, navodi JKP Kikinda.

Druga faza radova obuhvaća rekonstrukciju upravne zgrade, pristupnih puteva i dodatne infrastrukture.

Treća faza predstavlja radove na muljnoj laguni i postavljanje dizel agregata.

Tvornica vode nalazit će se na vodozahvatu Šumice, sa lijeve strane, nakon kružnog toka i ulaska u Kikindu. Bit će duga od 120 do 150 metara.

Imat će velike bazene, kapaciteta 3500 tone, a tijekom ljetnih mjeseci, građani Kikinde više neće imati problema sa smanjenjem pritiska ili nestankom vode.

Komentirajte prvi

New Report

Close