300 milijuna eura trebala bi koštati izgradnja termoelektrane Ugljevik III, postupak je stao

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2023. u 14:32
Foto: Shutterstock

Ministarstvo obustavilo postupak izdavanja okolišne dozvole nakon poništenja Studije.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske donijelo je 21. srpnja Zaključak kojim se obustavlja postupak za izdavanje okolišne dozvole za planirani projekt termoelektrane Ugljevik III.

Obustava upravnog postupka, koji ovo ministarstvo vodi po zahtjevu privatnog subjekta Comsar Energy Republika Srpska iz Banje Luke, trajat će do donošenja odluke Vrhovnog suda Republike Srpske, u postupku koji je pokrenulo ovo ministarstvo.

Složena procedura
Naime, Ministarstvo je uložilo izvanredni pravni lijek protiv presude Okružnog suda u Banjoj Luci, kojom je u prosincu 2022. godine, po tužbi Centra za životnu sredinu, sud poništio rješenje o davanju suglasnosti na Studiju utjecaja na okoliš za ovaj projekt, zbog kršenja međunarodnih izvora prava.

Međutim, iako postupak revizije ove presude pred Vrhovnim sudom Republike Srpske inače nema utjecaja na upravni postupak koji je u tijeku, Ministarstvo je odlučilo obustaviti postupak izdavanja okolišne dozvole za Termoelektranu Ugljevik III nakon poništenja Studija, te treće poništenje okolišne dozvole za isti zahvat.

“S aspekta zaštite pravne sigurnosti ovo je ispravna proceduralna odluka Ministarstva. Potrebno je prestati s upornim odobravanjem projekata čija je zakonitost upitna koliko i ekonomska opravdanost.

300

milijuna eura trebala bi koštati izgradnja TE Ugljevik III

S obzirom na novonastale zakonske standarde, kao i standarde zaštite okoliša i zaštite javnog zdravlja, u okruženju koje je već oblikovano negativnim utjecajem rada postojeće termoelektrane, rješenje Ministarstva o obustavi postupka, barem privremeno, bila je nužna odluka”, rekao je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Naime, u sudskom postupku koji je ranije okončan poništenjem Studije, odlučivalo se o tzv. prethodnom pitanju za izdavanje okolišne dozvole, kao samostalna pravna osoba. Nakon podnošenja tužbe protiv Studija, Centar je odmah Ministarstvu podnio zahtjev za obustavu izdavanja okolišne dozvole.

No, unatoč riziku ulaska u pravnu nesigurnost, Ministarstvo je nastavilo s izdavanjem okolišne dozvole za TE Ugljevik III – i na kraju, iako je prvobitni zahtjev Centra odbijen, Ministarstvo sada prekida postupak.

Podnesene tužbe
Iz Centra za okoliš ističu da je, nakon sudskog poništenja Studije u prosincu 2022. godine, ovo Ministarstvo ponovno donijelo rješenje o suglasnosti na Studiju. U veljači 2023. godine, nakon višegodišnjeg pravnog rada na ovom projektu, Centar je podnio tužbu protiv nove Studije. Ovaj upravni spor još nije okončan.

“Međutim, s obzirom na obustavu postupka izdavanja okolišne dozvole, očekujemo da će Ministarstvo, u slučaju sudskog poništenja Studije, postupiti na isti način, tj. donijeti zaključak kojim se zaustavlja ponovna suglasnost na Studiju do odluke Vrhovnog suda.

Ovo stoga što u sadašnjoj situaciji eventualni nastavak postupka za izdavanje okolišne dozvole nije moguć prije odluke ovog suda. Ovim je realizacija projekta TE Ugljevik III praktično obustavljena do daljnjeg”, dodao je Skomorac.

Komentirajte prvi

New Report

Close