Proizvodnja autodijelova u BiH počela se oporavljati

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Situacija na svjetskom tržištu trenutačno je takva da se većina automobilskih kompanija vratila normalnom radu.

Nakon što je u posljednje dvije godine autoindustrija bila u problemima zbog nestašice mikročipova i poluvodiča, tržište se polako oporavlja te je situacija i u BiH nešto bolja jer rastu narudžbe za autodijelove.

Situacija na svjetskom tržištu trenutačno je takva da se većina automobilskih kompanija vratila normalnom radu, pišu Nezavisne novine.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kaže da se osjeti blagi oporavak u odnosu na ranije razdoblje.

“Polako rastu narudžbe. Nije to još na razini prije pandemije, ali osjeti se blagi oporavak. Određene tvrtke, npr. Fiat ili Volkswagen traže određeni broj proizvoda”, rekao je Ćorić.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, potvdio je da se situacija na tržištu domaćih kompanija koje rade dijelove za svjetske autoindustrije popravlja.

“To se najbolje može vidjeti u izvještajima za dva tromjesečja ove godine, gdje imamo rekordan porast izvoza. To je vjerovatno uvjetovano inflacijom, odnosno rastom cijena našeg outputa, ali se i količina povećava. Što znači da možemo govoriti o oporavku”, objasnio je Čavalić.

Prema njegovim riječima, zbog bolje situacije s mikročipovima može se očekivati barem stagnacija cijena automobila, ali na cijenu utječu i drugi inputi.

“Mikročipovi neće utjecati na višu cijenu, ali troškovi transporta, od brodskog kontejnera do klasičnog transporta, u porastu su, što može povećati cijene”, istaknuo je Čavalić, dodajući da je autoindustrija pred velikim izazovom energetske tranzicije, prebacivanjem na automobile koji su manje štetni za okoliš.

Hasan Sarajlija iz kompanije Sejari iz Sarajeva, koja je generalni zastupnik za Isuzu i Krone za BiH, rekao je da su obećani rokovi za isporuku dijelova nepromijenjeni, ali da se povećavaju cijene. “Rokovi isporuke i dalje su produženi”, objasnio je Sarajlija.

Komentirajte prvi

New Report

Close