Prodano 20 posto lanjskog vina, 
novo nemaju gdje skladištiti

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2020. u 21:59
Vinari u RS kažu da izvoz u zemlje EU nije u potpunosti prestao, ali su to vrlo male količine, SHUTTERSTOCK

Vinogradari su zadovoljni ovogodišnjim urodom, ali je neizvjesno kakva će biti prodaja grožđa i po kojim cijenama.

Prodaja vina na jugu Republike Srpske od proljeća je jako slaba, vina iz lanjske berbe ostala su u podrumima, a u vinogradima dozrijeva novo grožđe. Berba chardonnaya trebala bi početi do kraja kolovoza, a onda slijede i druge sorte. Vinari kažu da nemaju gdje skladištiti nova vina jer su stara ostala u podrumima, izvještava srpskainfo.

Vinogradari su zadovoljni ovogodišnjim urodom, ali je neizvjesno kakva će biti prodaja grožđa i po kojim cijenama. Dragan Anđelić, direktor tvrtke Agrofin, koji upravlja najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini ističe da je situacija složena. “Ovogodišnji urod grožđa je dobar. Ali pojavili su se tržišni viškovi, sve je neizvjesno. Ista situacija je u susjedstvu, a nekontrolirani uvoz grožđa može znatno utjecati na cijene”, navodi Anđelić. On dodaje da je prodano oko 20% zaliha vina ili manje, pa se dovodi u pitanje poslovanje, kapacitet vinarija i daljnja prodaja. “Vina mogu stajati, crna duže, a bijela do tri godine zadržavaju kvalitetu, pa se nadamo boljem. Također, očekujemo i povoljne kreditne linije, jamstvene fondove za kredite”, objašnjava Anđelić. On dodaje da izvoz u zemlje EU nije u potpunosti prestao, ali su to vrlo male količine.

U Hercegovačkoj kući u središtu Trebinja kažu da je vino i dalje najtraženiji proizvod. Prema riječima zaposlenih, ove godine kupci su isključivo domaći turisti jer stranaca nema. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close