Prodaje se imovina Sanice jer nitko ne želi uložiti u propalu tvrtku

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2021. u 22:00
Foto: Goran KovaČIĆ/PIXSELL

Potencijalni investitori tražili su jamstva kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drva za preradu, što je u BiH dugotrajni problem.

Cjelokupna imovina tvrtke Drvna industrija Sanica, u istoimenom mjestu pokraj Ključa, bit će ponuđena na prodaju nakon što su propali svi pokušaji da se pronađe ulagač koji bi pokrenuo proizvodni proces.

Odluku o tome prethodno su donijeli tvrtka Unsko-sanske šume, koje je vlasnik Sanice, i kantonalna vlada, što treba potvrditi i Skupština Unsko-sanskog kantona, pišu Nezavisne novine.

Planirano je da se imovina Sanice proda na dražbi, a početna cijena iznosit će 4,7 milijuna KM (oko 2,4 mil. eura), na koliko je procijenjena vrijednosti tvrtke.

Ranije je bilo više zainteresiranih ulagača za pokretanje proizvodnje u toj nekad uspješnoj drvoprerađivačkoj tvrtki, ali konkretnih rezultata nije bilo.

Jedan od većih problema bilo je to što su potencijalni ulagači tražili jamstva kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drva za neometano odvijanje proizvodnje.

Inače, opskrba sirovinom već duže vrijeme jedna je od većih prepreka za BiH drvoprerađivače.

Strojevi u Sanici duže od desetljeća stoje ugašeni jer je proizvodnja prekinuta nakon neuspješne privatizacije.

Iz Unsko-sanskih šuma, koje su prije sedam godina kupile Sanicu za dva milijuna KM (oko milijun eura), kažu kako je tada bilo planirano da ona posluje kao njihova tvrtka kćer i bavi se preradom drva. Međutim, pokazalo se kako su predviđena ulaganja bila prevelik zalogaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close