Prodaja novih automobila smanjena za 25 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2020. u 21:59
Zbog pandemije pad prodaje novih vozila u Srbiji bio je najizraženiji u ožujku i travnju/SHUTTERSTOCK

Kada je riječ o novim vozilima, pad prodaje je bio najizraženiji u ožujku i travnju.

Prodaja polovnih automobila u Srbiji smanjena je od siječnja do studenoga 2020. godine za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je prodaja novih i lakih komercijalih vozila pala za 25 posto, uslijed utjecaja pandemije koronavirusa, pokazuje analiza web stranice polovniautomobili.com.

Kako se navodi u analizi, tijekom jedanaest mjeseci ove godine prodan je 128.121 polovni automobil, u odnosu na 139.383 vozila prošle godine, dok je novih vozila prodano 23.872 u odnosu na 31.602 automobila u istom razdoblju 2019. godine, navodi Politika.

Nakon velikog pada prodaje za vrijeme izvanrednog stanja i prvog vala koronavirusa, tržište polovnih automobila se oporavilo, pri čemu se od lipnja bilježi veća prodaja nego prošle godine. Samo u listopadu 2020. prodano je više od 15.000 polovnih vozila, a u studenome 10.590. No dobri prodajni rezultati u drugom dijelu godine nisu uspjeli nadoknaditi pad prodaje iz prvog polugodišta.

Kada je riječ o novim vozilima, pad prodaje je bio najizraženiji u ožujku i travnju, mjesecima u kojima uvoznici novih vozila tradicionalno bilježe dobre prodajne rezultate, prije svega zbog sajma automobila u Srbiji koji je ove godine otkazan. Tako je u ožujku 2019. godine prodano 2929 putničkih i lakih komercijalnih vozila, dok je u istom mjesecu ove godine prodano 1519 komada.

U travnju je pad prodaje bio još veći – sa 4258 vozila prošle godine na samo 1042 u travnju ove godine. Niti nakon ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji zanimanje kupaca za nova vozila nije doseglo prošlogodišnju razinu.

Od svibnja do studenoga prodano je 17.162 novih automobila, a u istom razdoblju prošle godine 20.752. Kod polovnih, najviše su se kupovali automobili proizvedeni između 2005. i 2007. godine. Kupci su i 2020., kao i ranijih godina, najviše tražili polovne automobile s dizel motorom, u ukupnom broju prodano ih je čak 71 posto.

Za razliku od kupaca polovnih vozila, kupci novih su najviše bili zainteresirani za automobile s benzinskim motorom, a tek 0,15 posto kupaca odlučilo se za električni automobil.

Epidemija koronavirusa očito je utjecala na promjenu vozačkih navika jednog dijela građana, na što ukazuje podatak da je od ukidanja izvanrednog stanja zabilježen velik rast prodaje novih mopeda, a naročito novih motocikla.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvih deset mjeseci ove godine prodaja mopeda skočila je za 12 posto, a motocikla za čak 69 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close