Prodaja cvijeća znatno smanjena, dok je uvoz pao 20 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 18. studeni 2020. u 21:59
Foto: SHUTTERSTOCK

Najviše se uvoze ruže, krizanteme, gladiole, karanfili.

Prodaja cvijeća u cvjećarnicama u BiH znatno je smanjena jer skupovima poput vjenčanja, rođendana i pogreba, zbog pandemije, može biti nazočan ograničen broj ljudi.

To je utjecalo i na uvoz, koji se također smanjio, i to za gotovo 20% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, potvrdio je za Nezavisne novine Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“U odnosu na lani, kada je do kraja listopada uvezeno oko 858 tona cvijeća vrijednog oko 5,7 mil. KM (oko 2,9 mil. eura), ove godine u istom razdoblju uvoz iznosi oko 686 tona, a vrijednost je oko 4,8 mil. KM (oko 2,4 mil. eura)”, objasnio je Kovačević. Prema podacima UIO-a BiH, najviše se uvoze ruže, krizanteme, gladiole, karanfili itd. Tako je i ove godine, ali brojke su značajno manje u odnosu na 2019. godinu.

“Lani je u BiH do kraja listopada najviše uvezeno ruža, čija je vrijednost iznosila oko 2,1 mil. KM, dok je uvoz te vrste cvijeća za deset mjeseci ove godine iznosio oko 1,9 mil. KM”, kažu iz UIO-a BiH.

Uvoz krizantema prošle godine vrijedio je oko 910.000 KM, a ove godine oko 688.000 KM. Smanjen je i uvoz karanfila u odnosu na 2019. godinu, prema podacima UIO-a sa 335.000 KM na oko 303.000 KM ove godine.

Tibor Klindić, vlasnik cvjećarnice Klindić iz Banja Luke, ističe da je jednako domaćim prozvođačima i uvoznicima. “Kao domaći proizvođač nemam neke prednosti u odnosu na uvoznike jer robe na tržištu ne nedostaje, štoviše, postoje i tržišni viškovi”, rekao je Klindić.

Kako ističe, trenutačno prodaju samo ono što imaju u proizvodnji, koja je znatno smanjena. Da je prodaja cvijeća prilično pala u odnosu na prošlu godinu uvjeravaju i iz cvjećarnice Grbavica u Sarajevu.

“Prodaja je u odnosu na 2019. godinu pala za najmanje 50%. Nemamo previše viškova jer smo pokušali ponudu uskladiti s potražnjom”, kažu iz Grbavice.

Komentirajte prvi

New Report

Close