Prištinski aerodrom postao drugi najprometniji u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2021. u 22:00
Kosovska zračna luka manji pad broja putnika bilježi najviše zbog iseljenika koji nisu odustali od posjeta obitelji/Pixabay

Zračna luka u Prištini od siječnja do studenoga prošle godine uslužila je 974.212 putnika.

Prištinski aerodrom postao je 2020. godine drugi najprometniji u regiji, pretekavši Zagreb, Split i Dubrovnik, dok je na prvom mjestu i dalje Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Zračna luka u Prištini od siječnja do studenoga prošle godine uslužila je 974.212 putnika, što je pad od oko 58% u odnosu na godinu ranije, ali znatno ispod europskog prosjeka.

I prištinski aerodrom bio je zatvoren više od tri meseca zbog pandemije koronavirusa. U prvom tjednu prosinca imao je 16.899 putnika, dok je samo između 19. i 23. prosinca uslužio 23.000 putnika. Ukupno, broj letačkih operacija smanjio se za oko 50%.
Iseljenici s Kosova najzaslužniji su za manji pad putnika na aerodromu u Prištini u usporedbi s drugima u Europi.

“Naš se promet uglavnom oslanja na iseljenike koji žive i rade u inozemstvu, što znači da većina njih ima državljanstvo ili boravišnu dozvolu zemalja u kojima žive. Njihova želja da dođu i posjete obitelj na Kosovu i dalje se nastavlja unatoč pandemiji.

To je jedan od glavnih razloga za manji pad broja putnika u odnosu na druge regionalne aerodrome, posebno u posljednja dva do tri mjeseca”, rekao je Gokmen Aritay, glavni operativni direktor prištinskog aerodroma za EX-YU Aviation News.

Na prištinskom aerodromu trenutačno se obavlja produženje piste sa 2500 na 3000 metara, a uskoro će biti moguće i slijetanje zrakoplova u nepovoljnijim vremenskim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close