Prijevoznici iz Republike Srpske opet traže pomoć vlade

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2022. u 22:00
Problemi su počeli s pandemijom koronavirusa, a zatim je uslijedio rat u Ukrajini i nezabilježeni skok cijena, prije svega nafte/F. Lepan/PIXSELL

Zahtjev za novi paket pomoći prijevoznicima u cestovnom prometu za razdoblje od kolovoza 2021. do siječnja 2022., poslan je na više adresa.

Udruženje poslodavaca prometa i veza Republike Srpske pisalo je, drugi put od početka ove godine, vladi RS, tražeći pomoć da prebrode krizu, a u dopisu se navodi da su u susjednim zemljama provedene ili se još provode mjere podrške tom sektoru.

”Te mjere su uplata pomoći tvrtkama u iznosu od 500 eura po zaposlenom radniku mjesečno u Hrvatskoj, uplata 1000 eura po registriranom autobusu mjesečno u Srbiji, povrat poreza i trošarina na potrošeno gorivo (Slovenija, Hrvatska, Srbija), oslobađanje u visini 50 posto PDV-a za prijevoz putnika (Srbija) itd”, navodi se dopisu.

Zahtjev za novi paket pomoći prijevoznicima u cestovnom prometu za razdoblje od kolovoza 2021. do siječnja 2022., poslan je na više adresa, uključujući i Radovana Viškovića, predsjednika vlade RS.

”Početkom 2022. obratili smo vam se za pomoć oko uplate poreza i doprinosa na isplaćene plaće, za razdoblje od kolovoza 2021 do siječnja 2022., uslijed ogromnih gubitaka i teške situacije u kojoj se nalazi sektor javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu”, navodi se u tom zahtjevu, pišu Nezavisne novine.

Prijevoznici tvrde da iz vlade RS još nisu odgovorili na taj prvi dopis, te su ponovno prisiljeni obratiti im se sa istim zahtjevom, u još težim okolnostima, u uvjetima velikog rasta cijena, prije svega nafte.

”Zahvalni smo premijeru i cijeloj vladi na razumijevanju naših problema. Bez dosadašnje pomoći većina tvrtki u ovom sektoru bila ugašena, a radnici bi ostali bez posla”, ističe se u dopisu Udruženja poslodavaca prometa i veza RS.

Problemi su, ističu, počeli s pandemijom koronavirusa, a zatim je uslijedio rat u Ukrajini i nezabilježeni skok cijena. Ti problemi nisu prisutni samo u RS, već su pogođene sve tvrtke iz tog sektora u cijelom svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close