Prijevoznici iz BiH odlučili da neće voziti prema ratnoj zoni

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2022. u 22:00
Vozači kamiona iz BiH ne žele voziti ‘glavu u torbi’ do Rusije/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Suglasni su kako bi odlaskom u ratnu zonu ugrozili vlastite živote, a poslovali bi s gubicima jer se trajanje putovanja udvostručuje.

Većina prijevoznika iz Republike Srpske kao i iz Federacije BiH ne želi transportirati robu u Rusiju. Suglasni su kako bi odlaskom u ratnu zonu ugrozili vlastite živote, a poslovali bi s gubicima jer se trajanje putovanja udvostručuje.

“Da biste došli do Rusije morate proći koridor kroz Ukrajinu, što sad nimalo nije sigurno. Alternativni je put preko Turske, ali je to velika zaobilaznica koja znatno više košta, a putovanja bi u odlasku i povratku trajala između 15 i 20 dana”, kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske Nikola Grbić. Nekada se najviše izvozilo i prevozilo voće i mliječni proizvodi.

“Sada smo prisiljeni tražiti nova tržišta na koja ćemo plasirati svježe jabuke jer izvoza za Rusiju u ovom trenutku nema. Nove kupce je veoma teško naći zbog globalne situacije, ali imamo obećanja nadležnih da će nam pomoći”, kaže uzgajivač jabuka Radislav Ilić.

I prijevoznici iz Federacije Bosne i Hercegovine sigurnost zaposlenih stavlja na prvo mjesto kao i činjenicu da je transport za Rusiju i financijski rizik.”Deklaracija o zabrani odlaska u Rusiju ne postoji, niti smo se bavili usvajanjem takvog akta.

Ali, mislim da postoji veoma mali broj transportnih tvrtki koje bi se sada upuštale za odlazak u Rusiju, jer imamo sasvim dovoljno tura za odlazak na drugu stranu Europe.

Prije dva-tri mjeseca imao sam ponudu za prijevoz, ali je nisam prihvatio”, ističe za Klix.ba prijevoznik iz Federacije BiH i član odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Nijaz Duraković.

U prvih osam mjeseci ove godine u Rusiju je iz BiH izvezena roba vrijedna oko 34 milijuna KM, od čega je vrijednost voća i orašastih proizvoda oko u šest milijuna maraka.

Komentirajte prvi

New Report

Close