Previsoke cijene novogradnje u susjedstvu

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2024. u 15:08

Dodatni problem je, kaže, što cijene u starogradnji dosežu rekordne razine.

Mnogima koji se ovih dana odluče na kupnju stana u BiH to se čini kao nemoguća misija. Kažu da nikada nije bilo teže doći do svoje nekretnine. Objašnjenje je vrlo logično – cijene stanova su previsoke.

“Kad pogledam cijene nekretnina, ne mogu vjerovati. Do stana je postalo nemoguće bez ogromnog kredita, za koji je potrebna visoka mjesečna rata. Istovremeno, BiH iz godine u godinu gubi rekordan broj stanovnika. Dakle, izgrađeno je više nekretnina, sve je manje ljudi, siromaštvo raste, a nekretnine rekordno skupe – rekao je jedan od sugovornika Nezavisnim novinama.

Dodatni problem je, kaže, što cijene u starogradnji dosežu rekordne razine.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banja Luka, za Nezavisne novine kaže da se cijene stanova u novogradnji kreću od 3.000 do 5.200 KM po metru kvadratnom, dok starogradnja prelazi i iznos od 3.000 KM.

“Starogradnja na dobroj lokaciji ima visoku cijenu, i to višu od novogradnje na periferiji – rekao je Milanović.

Dodaje kako je sve to upravo posljedica rasta cijena u novogradnji, a taj trend prate i cijene stanova u starogradnji.

“Nije logično da cijena stanova u novogradnji bude 4.000 KM po m2, a u starogradnji 1.500 KM, tako da s rastom cijena u novogradnji rastu sve vrste nekretnina”, rekao je Milanović.

Dodaje da, sve dok postoji potražnja, investitori, naravno, neće spuštati cijene, a, kako kaže, s obzirom na broj izdanih građevinskih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena. Slaviša Raković, ekonomist, u razgovoru za Nezavisne ističe da su se cijene stanova u RS stabilizirale i da ne očekuje njihov pad u ovoj godini.

“Stara gradnja dolazi na razinu novogradnje, što ukazuje na potencijal rasta cijena novogradnje, ali ne nužno – rekao je Raković i istaknuo da je tržište nekretnina u RS aktivno i da ne očekuje da kretanje cijena prema dolje.

Komentirajte prvi

New Report

Close