Preko granice krenuo ‘karantena turizam’, čekaju se PCR testovi

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2021. u 06:33
Foto: Marijan Murat/dpa /DPA/PIXSELL

Nakon PCR testa slobodno mogu u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU ili u njihovom slučaju, u Saudijsku Arabiju.

U jednom niškom hotelu igra se čudan sport. To grupa Indijaca uz puno galame i smijeha, u jednom dijelu dvorišta igra kriket. U drugom dijelu, druga grupa Indijaca odmara dok online gleda video. piše Dutsche Welle. Tu 170 njih čeka dan da odlete u Saudijsku Arabiju.

Do tada su u karanteni u Srbiji jer se zbog delta soja, tzv. indijskog soja, njihova zemlja nalazi na listi zemalja sa posebnim rizikom od širenja korona virusa. Srbija je, s druge strane, na zelenoj listi, što znači da ukoliko provedu vrijeme karanteni u Srbiji, nakon PCR testa slobodno mogu u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU ili u njihovom slučaju, u Saudijsku Arabiju. Šeih Daud je strojarski inženjer, i jedan od 170 Indijaca gastarbajtera koji je do hotela Vidikovac u Nišu došao čarterom preko Beograda.

Za ovaj put potrošio je oko 1500 eura, ali to je bio jedini način da se vrate na posao. Hotel Vidikovac nije jedini hotel u Nišu koji za goste ima Indijce, a osim Niša, Beograd, Čačak, Knjaževac i mnogi drugi gradovi puni su stranaca u karanteni, a očekuje se još puno njih. Zbog toga je nastao naziv ‘karantena turizam’, što Srbija negira.

U slučaju naših 170 Indijaca, svi su cijepljeni, kažu. Problem je međutim u tome kako su oni došli u hotel u kome se nalaze. Vlasnica ovog hotela je Svetlana Miladinović, i kaže da joj je agencija iz Crne Gore s kojom je pregovarala, zatajila informaciju o kakvim gostima se radi.

“Ja sam ovu epidemiju jako teško prošla, izgubila sam supruga, i ja sam imala koronu, i nikada ne bih prihvatila da budem karantena hotel. Mene su zvali iz agencije jednog dana i pitali za smještaj grupe od 170 ljudi za 20 eura dnevno, pun pansion.

To je smiješna cijena, ali kako godinu i po dana hotel nije radio, a grupe su normalna stvar, pomislila sam: hajde, meni je potrebno, i zemlji je potrebno da se sve pokrene”, kaže sugovornica za DW.

Srbijanska premijerka je priznala medijima kako se indijska čarter kompanija s zahtjevom za četiri leta sa oko 800 putnika – javila 1. srpnja. Vlasnica hotela kritizira organizaciju i objašnjava da gosti čekaju već nekoliko dana da naprave PCR test.

Komentirajte prvi

New Report

Close