Pozivaju svoje poduzetnike da otvore tvrtku u BiH: Razlog je pragmatičan

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2021. u 08:00

Uz daleko niži porez na dobit, porezni savjetnici ističu da BiH ima i opće porezno 
rasterećenje, što znači da se za prvih 60.000 eura dobiti uopće ne plaća porez.

Niske stope poreza na dobit i niska jedinstvena stopa PDV-a najveće su konkurentske prednosti BiH za strane investitore. Takva porezna politika u posljednje vrijeme posebno privlači slovenske poduzetnike, koji su u BiH već otvorili nekoliko stotina uglavnom fiktivnih tvrtki, prije svega u Banjoj Luci. Zbog toga je BiH stekla status poreznog raja. Šta Slovence najviše privlači najbolje pokazuje promotivni članak kojeg je u slovenskim medijima objavila tvrtka Snežič porezni inženjering, u suradnji s partnerskom tvrtkom Moj Pravnik iz Banja Luke. U članku se slovenskim poduzetnicima nudi sveobuhvatna pomoć pri otvaranju tvrtke u BiH, prenosi portal Indikator. Zbog povećanja dividendi i poreza na dobit bivše vlade Marjana Šareca sve više slovenskih poduzetnika odlučuje otvoriti tvrtku u inozemstvu, navodi se u članku. BiH je posebno atraktivna jer se dividenda ili isplata dobiti vlasniku ne oporezuje.

Nije na popisu poreznih oaza

U Sloveniji poduzetnik prvo mora platiti 19% poreza na dobit od 100.000 eura godišnje zarađene dobiti, a onda, kada želi tu dobit platiti kao vlasnik tvrtke, mora dodati 27,5% poreza na dividendu. Ukupno, poduzetnik u Sloveniji mora platiti 47,5% poreza od zarađenih 100.000 eura. “U BiH poduzetnik se oporezuje sa 10% poreza na zarađenih 100.000 eura. BiH, također, ima opće porezno rasterećenje od 60.000 eura. Što znači da se za prvih 60.000 eura dobiti ne plaća niti 10% poreza. Zato, ako se posluje preko BiH tvrtke, ušteda će iznositi 50%, što u ovom slučaju iznosi 50.000 eura”, navode iz tvrtke Snežič porezni inženjering. U tekstu se napominje da BiH nije na popisu poreznih oaza kojeg vodi Ministarstvo financija, pa slovensko porezno tijelo ne može naplatiti nikakve dodatne poreze prilikom prijenosa usluga u BiH. BiH ima i jedinstvenu stopu PDV-a od 17% i ne postoji nikakvo drugo oporezivanje prilikom kupovine automobila ili broda.

Kupovina vozila bez PDV-a

“Ako razmišljate o kupovini skupog automobila ili broda, predlažemo da osnujete tvrtku u BiH, a zatim kupite automobil i brod”, savjetuju pravnici slovenske kompanije koji slovenskim poduzetnicima nude otvaranje tvrtke u BiH u roku od 10 dana od potpisivanja ovlasti.  Još veća je pogodnost za one koji imaju tvrtku za iznajmljivanje vozila registriranu kod BiH kompanije, jer mogu kupiti vozila bez PDV-a.  Slovenski pravnici i savjetnici ističu i još neke prednosti BiH. Navode da BiH nije članica Europske unije niti potpisnica OECD-ovog sporazuma o razmjeni podataka o bankovnim transakcijama i vlasnicima bankovnih računa. Dakle, BiH ne dostavlja podatke o pravnim osobama slovenskim poreznim vlastima. Također, nema zakon o porijeklu imovine. Zato slovenska i BiH porezna uprava ne mogu tražiti od BiH tvrtki i stanovnika dokaze o porijeklu imovine. Slovenski FURS nema nadležnost nad BiH tvrtkama i građanima, koji mogu biti i državljani Slovenije. Iz tvrtke Snežič porezni inženjering čak nude slovenskim poduzetnicima pomoć i savjetovanje u stjecanju BiH boravišta, a oni koji to urade ostaju državljani Slovenije.

No promjenom boravišta Slovenija gubi poreznu nadležnost i mogućnost oporezivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close