Postavljena prva 5G bazna stanica u susjednoj državi

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2020. u 15:00
Baznu stanicu u Naučno-tehnološkom parku Beograd u rad je pustila kompanija Telenor, koristeći Huaweijevu opremu

Kompanija Huawei, lider na tržištu 5G opreme, partner je u ovom projektu, a novi servis testiran je na Huawei Mate 20X mobitelima.

Puštanjem u rad prve 5G bazne stanice u Srbiji u Naučno – tehnološkom parku Beograd, kompanija Telenor pripremila je 5G okruženje koje mogu koristiti domaće i strane kompanije, startupi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rješenja na tehnologiji budućnosti.

Rasim Ljajić, srpski ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, rekao je da je 5G testno okruženje još jedan korak koji Srbiju pozicionira na digitalnoj mapi Europe i svijeta.

Peta generacija mobilnog interneta nudi brzine koje su 10 do 100 puta veće od sada dostupnih, a očekuje se da će najveću primjenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Mike Michel, glavni direktor Telenora u Srbiji, rekao je da ta kompanija ima najbolju mrežu u Srbiji i da je zakoračila u 5G.

“Dijelimo viziju Srbije kao lidera u regiji u razvoju digitalne ekonomije i inovacija. Pozivamo kompanije iz zemlje i regije da iskoriste činjenicu da imaju 5G okruženje na raspolaganju i da počnu razvijati svoja poslovna rješenja za budućnost”, rekao je Michel.

Kompanija Huawei, lider na tržištu 5G opreme, partner je u ovom projektu, a novi servis testiran je na Huawei Mate 20X mobitelima.

Komentirajte prvi

New Report

Close