Poslovne zone u Živinicama zaposlile 1600 radnika u 420 tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Uz razvoj novih industrijskih zona, gradska vlast nastoji unaprijediti poslovanje i u već postojećim.

Grad Živinice je za dvije i pol godine u razvoj gradskih poslovnih zona, a zasad ih ima tri, uložio oko 70 milijuna maraka (oko 35,7 mil. eura).

Unatoč pandemiji, počela je izgradnja dvije velike tvornice, a pregovara se i s jednom njemačkom kompanijom koja je Živinice prepoznala kao poželjno poslovno okruženje. U posljednje četiri godine u poslovnim zonama u Živinicama zaposleno je više od 1600 radnika u oko 420 kompanija, piše BiznisInfo.

“Imali smo prihod od obrta negdje oko 730 milijuna KM, prihod od izvoza 117 milijuna”, kaže Samir Kamenjaković gradonačelnik Živinica.

Tome je značajno pridonijelo i osnivanje gradskog Centra za poduzetništvo i pojednostavljenje procedura. Za samo dva sata može se dobiti dozvolu za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole.

“Svaki privatni poduzetnik na tom mjestu može dobiti sve potrebne informacije i pomoć u registraciji svoje tvrtke”, kaže Indira Džeko, pomoćnica gradonačelnika Živinica.

Zbog takvog pristupa, u novoj poslovnoj zoni Ciljuge 2, uskoro bi se trebala početi graditi tvornica poliuretanskih panela koja će zapošljavati 60-ak radnika.

“Vrijednost investicije je oko 15 milijuna maraka, mi već smo obavili pripreme za izgradnju hale, potpisali smo ugovore, tako da planiramo do kraja 2021. završiti investiciju i početkom 2022. početi proizvodnju”, objašnjava Mirza Selimović, predstavnik tvrtke Disk Živinice.

Uz razvoj novih industrijskih zona, gradska vlast nastoji unaprijediti poslovanje i u već postojećim, kao što je zona Maline, koja je osnovana prije 15-ak godina. Počela je izgradnja vodovodne mreže, a u suradnji s vladom FBiH treba biti riješen i problem kanalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close