Poslodavci iz RS: Bit će otkaza ako minimalna plaća ode na 1.050 KM

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2023. u 23:00
Foto: Shutterstock

Povećanjem minimalca za 50%, sa 700 na 1.050 KM bilo bi ugroženo oko 30.000 radnih mjesta.

Prema procjenama poslovne zajednice u Republici Srpskoj, povećanjem minimalne plaće za 50 posto, sa 700 na 1.050 KM bilo bi ugroženo oko 30.000 radnih mjesta što može dovesti do drastičnog rasta troškova po osnovu osiguranja za vrijeme nezaposlenosti.

Predstavnici poslodavaca iz RS-a su na jučerašnjem sastanku premijeru bh. entiteta Radovan Višković da privreda ne može izdržati minimalac od 1.050 KM, koliko je nedavno predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Spustiti letvicu
Nakon sastanka, medijima se obratio predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić koji je kazao da, prema njihovoj procjeni, minimalna plaća može ići i do 760 KM.

1050

KM iznosi predložena minimalna plaća koju je najavio Milorad Dodik

“Administrativno minimalna plaća je 700 KM, ali za radnike u privatnom sektoru ona iznosi gotovo 950 KM kroz naknade za minuli rad, topli obrok i prijevoz”, kazala je Trivić.

Kazao je da Vlada ima svoje potrebe u borbi protiv sive ekonomije, nastojeći kroz najnižu plaću proširiti oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi kroz minimalnu plaću. “Vlade u BiH trebaju provoditi mjere za suzbijanje sive ekonomije kroz zakone i kontrolna tijela, a ne kroz populističke narative”, kazala je Trivić.

Upozorio je da će, ukoliko se uvede minimalna plaća od 1.050 KM, mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta.

“Naravno da je dobro što je premijer RS ​​rekao da priča o minimalnoj plaći nije završena i da će on sve analizirati. I da će to umnogome zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH. BiH radi usklađivanja kada je u pitanju minimalna plaća”, kazao je Trivić. Dodao je kako su poslodavci predložili da se određenim zakonskim izmjenama i transferima troškova zdravstva povećaju plaće.

“Nadamo se da će vlade RS i Federacije BiH što prije organizirati sastanak o ovom pitanju sa poslodavcima iz oba entiteta kako bismo zajednički odlučili”, rekao je Trivić i dodao da je to neophodno kako bi se nema štete za ekonomiju u oba entiteta, jer je, prema njihovom mišljenju, minimalno 1.050 KM nemoguće.

Visoki troškovi
Potpredsjednik Sindikata Dejan Mijić rekao je da je predloženi minimalac u ovom trenutku neprihvatljiv i nerealan.

“Poruku predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je predložio minimalnu plaću od 1.050 KM, shvatili smo kao želju i to nam je danas otprilike potvrđeno u smislu da ćemo u narednom periodu doći do realnog iznosa. najniže plaće”, kazao je Mijić.

Ako pretpostavimo da će država morati plaćati samo tri mjeseca za 30.000 radnika, to će ih koštati najmanje 75,6 mil KM bez pripadajućih poreza i doprinosa na te isplate. Ako bi recimo godinu dana plaćali tu naknadu po osnovu osiguranja za vrijeme nezaposlenosti, to bi državu koštalo čak 302,4 mil KM bez poreza i doprinosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close