Poslodavci BiH ljutiti – državna agencija izvozi radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 22:00
Agencija za rad i zapošljavanje pomogla je prošle godine da više od 17.000 državljana ode u Sloveniju/H. Jelavić/PIXSELL

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pomogla je prošle godine da više od 17.000 njenih državljana ode u Sloveniju i tamo pronađe posao.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pomogla je prošle godine da više od 17.000 njenih državljana ode u Sloveniju i tamo pronađe posao, što je snažan udar na domaće poslodavce, piše portal capital.ba.

Prema podacima Agencije na temelju 10.409 oglasa za zapošljavanje 17.154 državljana BiH dobilo je slovenske radne dozvole i počelo je raditi u toj zemlji. Agencija je pomogla i u zapošljavanju 553 njegovatelja u Njemačkoj.

Za zapošljavanje domaćih radnika u stranim zemljama, Bosna i Hercegovina je Agenciji stavila na raspolaganje proračun od 1,24 milijuna KM.

“Sredstva budžeta Agencije utrošena su namjenski, u skladu s procedurama koje su donijeli Savjet ministara BiH i Ministarstvo financija i trezora BiH, instrukcijama Ministarstva financija i trezora BiH, kao i ostalim zakonskim propisima i internim aktima Agencije”, naveli su oni u svom godišnjem izvještaju. Bosanskohercegovačka poslovna zajednica ne gleda s oduševljenjem na rad i rezultate Agencije za rad i zapošljavanje.

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić smatra da bi ulogu agencije trebalo što prije preispitati. Umjesto u BiH, Agencija se bavi zapošljavanjem izvan matične zemlje, kaže Aćić i ističe kako bi svaka agencija koju su osnovale državne institucije po logici trebala raditi u interesu države, što ovdje nikako nije slučaj.

“Logično bi bilo da se bavi radom i zapošljavanjem u Bosni i Hercegovini, a ona nažalost radi posao koji je kontra interesa i Republike Srpske i BiH jer posreduje u zapošljavanju građana izvan svoje zemlje što je apsolutni nonsens”, kazao je Aćić.

S njim se složio i Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić. “Agencija bi trebala osmišljavati projekte i prilagođavati se domaćem tržištu kako bi pomogla gospodarstvu da podmiri potrebe za radnicima. Samo je to ispravno, sve ostalo je besmisleno, jer slati ljude u strane zemlje ovoj državi nikako ne ide u korist”, izjavio je Jašarspahić za Capital. 

Komentirajte prvi

New Report

Close