Poskupjet će voda i bezalkoholna pića u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2021. u 22:00
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Bezalkoholna pića i voda u BiH najviše se uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ti proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Prekomjeran uvoz vode i drugih bezalkoholnih pića u BiH, skok cijena sirovina i energenata, kao i lanjsko zatvaranja ugostiteljstva i hotelijerstva uslijed pandemije koronavirusa samo su neki od problema proizvođača tih pića, zbog čega će doći do značajnog rasta cijena tih proizvoda u BiH, pišu Nezavisne novine.

Na sjednici Grupe proizvođača bezalkoholnih pića i vode pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, održanoj krajem prošlog tjedna, raspravljano je o nacrtu novog Zakona o PDV-u, a kako su poručili iz kompanija koje proizvode flaširanu vodu i bezalkoholna pića, zbog problema s kojima se sučeljavaju, a to su prije svega visoke cijene sirovina i ambalaže, morat će povećati cijene svojih proizvoda.

Marinko Dokić, komercijalni direktor kompanije Spektar Drink, rekao je da je opskrba sirovinama trenutačno najveći problem.

“Sirovine su skuplje tri puta, svi opskrbni lanci su poremećeni, a cijena ambalaže je porasla”, objasnio je Dokić, ističući da im dobavljač gotovo svakog dana podiže cijene zbog čega će doći i do poskupljenja njihovih proizvoda.

“Dobavljači nam čak ne mogu jamčiti niti nužne količine sirovina”, dodao je Dokić. Prema njegovim riječima, problemi s trošarinama na njihove proizvode, kao i prekomjeran uvoz, nešto je s čime se BiH proizvođači susreću desetak godina.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine u BiH uvezeno 40,993.563 kilograma vode, kao i gaziranih sokova vrijednih 20,085.860 KM (oko 10,2 mil. eura).

U istom razdoblju izvezeno je tek 22,550.086 kilograma navedenih proizvoda, od čega su domaći proizvođači vode i bezalkoholnih napitaka zaradili samo 4,350.632 KM (oko 2,2 mil. eura).

Bezalkoholna pića i voda u BiH najviše se uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ti proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju

Komentirajte prvi

New Report

Close