Posao ih čeka, ali radnici ne smiju u Njemačku zbog jednog razloga

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2020. u 11:44
Godišnja kvota njemačkih radnih viza za BiH obuhvaća 2000 radnika/SHUTTERSTOCK

BiH kompanije sada rade u Njemačkoj s pola kapaciteta, mnogi i s manje, a ne riješi li se problem uskoro cijelo njihovo poslovanje doći će u pitanje.

Od početka pandemije koronavirusa radnici BiH kompanija koje izvode radove u Njemačkoj ne mogu dobiti vize, dakle otputovati na svoja radna mjesta.

Odjel za vize u njemačkom veleposlanstvu zatvoren je 17. ožujka čime je došlo do prestanka izdavanja viza i procesa slanja radnika uime kompanija koje su na temelju međudržavnog ugovora između BiH i Njemačke dobile detašmane za rad u Njemačkoj.

Taj je zastoj prouzročio probleme BiH kompanijama jer ne mogu raditi punim kapacitetom, a ne riješi li se problem uskoro, njihovo poslovanje doći će u pitanje.

“Mi trenutno radimo s oko pola kapaciteta, a neke od kompanija mogu osigurati tek 10 ili 20 posto kapaciteta”, kaže za BiznisInfo Spasoje Albijanić, direktor bijeljinske tvrtke Monting montaža i predsjednik Skupštine Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS.

Ne smiju u nove poslove

Albijanić objašnjava kako posla ima, ali je problem što on ne može biti realiziran zbog nedostatka radnika, a tvrtke koje preko detašmana posluju u Njemačkoj ne smiju prihvaćati nove poslove.

”Imamo ugovore ali ih ne možemo realizirati, niti smijemo dogovarati nove poslove jer snosimo odgovornost, ako ne uspijemo realizirati posao morat ćemo plaćati penale”, kaže Albijanić. Zbog toga je dovedeno u pitanje poslovanje te kompanije koja u Njemačkoj izvodi montažerske radove, elektro i strojnu montažu i suhu gradnju, a zapošljava ukupno 120 radnika.

1000

zahtjeva za radne vize čeka otvaranje njemačkog veleposlanstva, a ranije je tjedno odobravano do 80 viza

Monting montaža samo je jedna od nekoliko desetaka BiH kompanija koje bi se mogle suočiti s istim problemom.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH,  kaže kako u svibnju 400 radnika nije moglo otputovati u Njemačku. “Godišnja kvota radnih viza za Bosnu i Hercegovinu je 2000. Vanjskotrgovinska komora BiH raspisuje natječaj u oba entiteta za tvrtke iz građevinske industrije i industrijske montaže.

To omogućava da radnici tvrtki iz BiH mogu biti radno angažirani na poslovima u Njemačkoj i to je godinama funkcioniralo bez problema, ali od 17. ožujka dobivanje viza više nije moguće.

Kao rezultat, u svibnju je iskorištenost kvote bila 1600 radnika što znači da njih 400 nije moglo otići na svoja radna mjesta. To je veliki broj, kao da ste zatvorili cijelu jednu tvornicu u BiH”, objašnjava Jašarspahić za BiznisInfo.

Požurnice bez rezultata

BiH kompanije desetljećima su uspješno izvodile poslove u Njemačkoj i gradile rejting, a sada je to dovedeno u pitanje. “Vanjskotrgovinska komora uputila je dopis Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i oni su održali sastanke te poslali požurnice, no bez konkretnih pomaka”, kaže Jašarspahić.

On vjeruje da bi, iako još nema službene potvrde, njemačko veleposlanstvo trebalo početi izdavati vize 1. srpnja. Međutim, problem neće biti riješen, upozorava Spasoje Albijanić. Kaže kako će trebati puno vremena da se nadoknade zaostaci nastali od ožujka.

“I prije smo morali čekati duže nego što je predviđeno. Umjesto da radnu ulaznu vizu dobijemo za sedam dana morali smo čekati na termine po dva ili tri mjeseca, pa možete zamisliti kako će to ići sada. Usto, tjedno je odobravano do 80 viza, a sigurno već u ovom trenutku ima više od 1000 zahtjeva“, upozorava Albijanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close