Popuštanje epidemioloških mjera spasilo od propasti BiH turističke agencije

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2021. u 22:00
Čim se objavi neka ponuda za putovanje preko turističkih agencija odmah se rasproda /SHUTTERSTOCK

Velika je potražnja za udaljenijim destinacijama, poput Turske i Egipta, ali i za ljetovalištima u susjedstvu, kao što su ona u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji.

Turističke agencije u Bosni i Hercegovini, nakon teškog razdoblja izazvanog pandemijom Covida-19, ove sezone imaju uspješnije poslovanje jer se veći broj građana odlučio na ljetovanje otići upravo preko agencija.

Također, neke agencije već imaju ponude ili planiraju putovanja ove jeseni, ali se s velikom pozornošću prati kakva će biti epidemiološka situacija i uvjeti prelaska granica.

Kako su za Nezavisne novine rekli iz više turističkih agencija, napredak je osjetan, jer su sva putovanja rasprodaju čim se objave, ali su mišljenja i iskustva, kada se usporede 2021. i 2019. godina, razlikuju od agencije do agencije, te jedni kažu da je pretprošla godina ipak bila najjača, i po broju klijenata i po zaradi, dok drugi tvrde kako je ova godina donijela neočekivani uspjeh, sličan ili čak veći od 2019. godine.

Veća zdravstvena sigurnost

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH (UTA BiH), rekao je da je turizam ponovno oživio jer su građani BiH ove godine krenuli na ljetovanja u mnogo većem broju nego lani. Dodao je kako se dogodilo ono što je u proljeće najavio izvršni direktor Lufthanse, da će zrakoplovne kompanije letjeti na vrhuncu sezone s popunjenošću kapaciteta od 40 do 60 posto.

On je istaknuo da turističke agencije neće vratiti poslovanje na stanje kakvo je bilo u 2019. godini vjerovatno niti sljedeće godine, a moguće je da će se na to čekati još nekoliko godina.

“Turizam će nakon pandemije doživjeti izvjesne promjene, posebno kada je riječ o većoj zdravstvenoj sigurnosti, tj. povećanju standarda zdravstvene sigurnosti putnika”, objasnio je Bibanović.

Da je popuštanje epidemioloških mjera, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, povećalo broj klijenata u turističkim agencijama potvrdio i Adin Ćišić, iz Turističke agencije Sol Azur iz Sarajeva, koji navodi da je takvo stanje ne samo u njegovoj agenciji već i u većini drugih.

“Čim se objavi neka ponuda odmah se rasproda. Velik je odziv putnika za sva putovanja, za sve što je dostupno”, dodao je Ćišić.

Prema njegovim riječima, velika je potražnja za udaljenijim destinacijama, poput Turske i Egipta, ali i za destinacijama u susjedstvu, kao što su Crna Gora, Hrvatska i Albanija.

“Kada je riječ o broju putnika, velika je razlika u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Ćišić i dodao da će ponude za putovanja imati i najesen.

“To su Istanbul, Kapadocija, Dubai, a planiramo i neke europske destinacije”, naveo je Ćišić. “Planiramo kraće izlete u europske destinacije, ali to sve ovisi o epidemiološkim mjerama i kriterijima za ulazak u zemlje Europske unije”, izjavio je Ćišić.

Bojana Vuković, voditeljica poslovnice Turističke agencije Vuković u Prijedoru, rekla je da je sezona ove godine nadmašila onu iz 2019. godine, koja je dotad bila najbolja.

Sezona je neočekivano dobra

“Dvostruko je veće zanimanje građana, najviše za ljetovanje u Turskoj”, dodala je Vuković. Kako je objasnila, aktualni su aranžmani i za hrvatsku obalu, Neum i Crnu Goru.

“Sezona je neočekivano dobra, a kada je riječ o aranžmanima za jesen već imamo u ponudi europske destinacije, budući da je prelazak granica moguć uz potvrdu o cijepljenju ili s brzim antigenskim testom”, izjavila je Vuković.

S druge strane, u jednoj sarajevskoj turističkoj agenciji rekli su da se stanje popravilo, ali ne onoliko koliko bi oni željeli.

S.M. iz Banja Luke kaže da je na ljetovanje preko turističke agencije išla u jedan hotel u Igalu i da je bila zadovoljna, a da planira i neko putovanje ove jeseni, ali još čeka da vidi hoće li se što mijenjati kada je riječ o ulasku u zemlje EU.

“Rado bih s prijateljicama otišla do Beča ili Praga. Volim putovati, cijepila sam se, te se nadam da neće biti komplikacija za ulazak u neku zemlju”, rekla je Banjalučanka.

Komentirajte prvi

New Report

Close