Ponovo aktualna izgradnja TE Gacko II

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2023. u 18:00
Foto: Shutterstock

Novi blok snage 350 MW, oznake TE Gacko II, namijenjen je pokrivanju baznog dijela dijagrama opterećenja elektroenergetskog sustava Republike Srpske.

Izgradnja novog bloka snage 350 MW na lokaciji TE Gacko predstavlja drugu fazu izgradnje TE Gacko i nastavak aktivnosti započetih 2007. godine s ciljem osiguranja kontinuiranog rada i potencijalnog proširenja postojeće TE Gacko I.

Novi blok snage 350 MW, oznake TE Gacko II, namijenjen je pokrivanju baznog dijela dijagrama opterećenja elektroenergetskog sustava Republike Srpske, s planiranim radom u dva moguća režima:

– rad u kondenzacijskom režimu, s nazivnom instaliranom snagom od 350 MWe i 7.900 sati rada godišnje tijekom prvih deset godina rada, tj. 7.200 sati rada godišnje tijekom sljedećih deset godina rada, tj. 6.500 sati rada godišnje tijekom zadnjih pet godina rada jedinice,

– rad u kombiniranom načinu rada, uz dodatnu proizvodnju toplinske energije tijekom 4.680 sati rada godišnje.

Projektirani blok koristit će lignit kao osnovno gorivo i temeljit će se na radu s nadkritičnim parametrima pare koja nastaje u ciklusu proizvodnje električne energije.

– Rad bloka s nadkritičnim parametrima pare karakterizira veća učinkovitost u odnosu na klasične termoenergetske blokove na ugljen, tako da će se za proizvodnju energije u ovom bloku koristiti manja količina goriva, što posljedično znači da će blok i emitiraju manju količinu onečišćujućih tvari po proizvedenom kWh – stoji u Dopuni podataka uz zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za projekt izgradnje TE Gacko II.

Brzina vrtnje generatora bit će 3000 okretaja u minuti pri 50 Hz. Predviđeno je vodeno i vodikovo hlađenje generatora. Blok će biti priključen na elektroenergetski sustav na naponskoj razini 400 kV. Ukupna površina koju će zauzimati postrojenje termoelektrane Gacko iznosi oko 669.955 m2, odnosno oko 67 hektara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close