Ponovno se odlučuje je li Milo Đukanović bio u sukobu interesa

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2020. u 21:59
Milo Đukanović /SAVO PRELEVIĆ/PIXSELL

Prethodni akt ASK-a kojim su utvrdili da stariji Đukanović nije bio u sukobu interesa poništio je Upravni sud nakon dvije i pol godine spora.

Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) mora ponovno odlučivati o tome je li bivši predsjednik vlade, a sada predsjednik države Milo Đukanović bio u sukobu interesa kada je tvrtki BB Hidro, čiji je direktor i suvlasnik njegov sin Blažo Đukanović, potpisao odluku o davanju koncesije za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Bistrica u Kolašinu.
Prethodni akt ASK-a kojim su utvrdili da stariji Đukanović nije bio u sukobu interesa poništio je Upravni sud nakon dvije i pol godine spora kojeg je pokrenula Organizacija KOD. Presuda, u koju su Vijesti imale uvid, donesena je 15. lipnja ove godine.Đukanović je kao premijer 6. listopada 2016. potpisao odluku o davanju koncesije za izgradnju male hidroelektrane, nakon što je to odobrila vlada kojom je predsjedavao.
Organizacija KOD je 1. ožujka 2018. godine kod ASK-a pokrenula postupak za ispitivanje mogućeg sukoba interesa jer je Đukanović tom odlukom omogućio stjecanje dobiti svom sinu.
Agencija je 14. ožujka 2018. donijela stav da stariji Đukanović nije bio u sukobu interesa jer je Ministarstvo ekonomije donijelo prethodne suglasnosti “čime su se stekli uvjeti da vlada u skladu sa Zakonom o energetici donese odluku o davanju koncesije”, odnosno da vlada nije odlučivala je li tvrtka Blaža Đukanovića ispunjava uvjete, već je samo postupila prema dokumentima koje je pripremilo nadležno ministarstvo.
Agencija je navela i da odluka vlade o dodijeli koncesije nije konačan akt jer zaključenju ugovora o koncesiji prethodi izdavanje energetske dozvole i rješenja o urbanističko-tehničkim uvjetima, odnosno da Ministarstvo može odbiti odluku vlade i potpisivanje ugovora o koncesiji ako u nastavku procedure koncesionar ne bude ispunjavao uslove.
Odlukom o davanju koncesije koju je potpisao Milo Đukanović dano je ovlaštenje tadašnjem ministru ekonomije Vladimiru Kavariću da potpiše ugovor o koncesiji. Dokument je potpisao tadašnji direktor Agencije Sreten Radonjić, navodeći da je zahtjev Organizacije KOD “neosnovan, neargumentiran i nije potkrijepljen dokazima”.
Organizacija KOD je 2018. podnijela tužbu Upravnom sudu na stav Agencije, navodeći da su Milo i Blažo Đukanović u najbližem srodstvu i da je odluka vlade o dodijeli koncesije suprotna Zakonu o sukobu interesa.
KOD je ukazao i na to da je Agencija prekršila proceduru i zakonske obveze o vođenju postupka, a nije tražila ni izjašnjenje o sukobu interesa. Upravni sud u presudi prihvatio je argumente KOD-a i poništava akt Agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close