Podijeljeno još 60.000 vaučera, koristiti se mogu i u četiri velika grada

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2020. u 12:26
Zlatibor je još od početka uvođenja subvencioniranog ljetovanja bilježio velik broj posjetitelja

Budući da se u Beogradu, Novom Sada, Nišu i Kragujevcu ne očekuje veći broj stranih turista gubitak će se pokušati smanjiti domaćim gostima.

Vaučeri za odmor u Srbiji sigurno će mnogim turističkim kompanijama pomoći da barem malo ublaže gubitke zbog koronavirusa.

I upravo zbog epidemije struktura građana koji će ove godine koristiti vaučere drukčija je, više je zaposlenih, a manje umirovljenika koji su ranijih godina dominirali, rekao je za Politiku Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Srbiji je početkom godine podijeljeno 160.000 vaučera za odmor u zemlji, a do početka ovog tjedna još 60.000 od dodatno odobrenih 400.000.

Osim zaposlenih koji su se odlučili za subvencionirani odmor, među korisnicima je i tri posto studenata koji su nedavno uvršteni među one koji imaju pravo na korištenje vaučera.

“Dva su razloga zbog kojih je ove godine među korisnicima više zaposlenih. Prvi je virus i njegove posljedice koji su mnoge umirovljenike zadržali kod kuće, a drugi to što smo pomaknuli gornju granicu primanja na 70.000 dinara (oko 593 eura), pa sada i mnogi zaposleni mogu zatražiti vaučere”, objašnjava Ljajić.

Prema podacima Ministarstva turizma, ove godine se oko 1800 objekata u Srbiji prijavilo i ponudilo svoj smještaj za subvencionirani odmor uz vaučere.

Od 2014. godine kada je država prvi put počela dijeliti vaučere za subvencionirani odmor, najviše koristi imala su turistička središta u unutrašnjosti zemlje, kao i poznate destinacije poput Zlatibora. Mnoga dotad neotkrivena turistička mjesta dodatno su se razvila upravo zahvaljujući vaučerima.

Na upit tko je najviše zaradio, budući da se hotelijeri žale kako neće imati velike koristi od turista koji koriste vaučere, Ljajić kaže da su to ranije uglavnom bili vlasnici manjih objekata, manje tvrtke i ugostitelji, kao i etno-sela.

“Uz dodatnih 400.000 vaučera koje smo odobrili, uvrštena su i četiri grada, Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, pa će sigurno biti drukčija slika. Najvažnije je da smanjimo ukupne gubitke”, kaže ministar turizma.

Za razliku od prijašnjih godina kada je u velikim srpskim gradovima bilo najviše stranih gostiju, do kraja sezone ih se ne očekuju, osim u vrijeme velikih manifestacija poput Guče i novosadskog Exita kada bi Srbiju moglo posjetiti više gostiju iz regije.

Komentirajte prvi

New Report

Close