Počinje kontrola korisnika brze pošte, sumnja se da mnogi ne plaćaju porez

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2022. u 13:30
Foto: SHUTTERSTOCK

Uprava za indirektno oporezivanje napravila je popis poreznih obveznika za koje je utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na onaj koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH 25. svibnja 2022. godine počinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge brze pošte. Razlog za pojačane kontrole tih obveznika su sumnje u neprijavljivanje cijelog ostvarenog prometa.

Kako se navodi u priopćenju Uprave za indirektno oporezivanje, u analizama koje su upravo završene došlo se do zaključka da veći broj obveznika znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova brze pošte.

Provjeriti knjigovodstvo
Vodeći se određenim pokazateljima u tom segmentu poslovanja, Uprava za indirektno oporezivanje obratila se Agenciji za poštanski promet u BiH s ciljem pribavljanja popisa ovlaštenih osoba koje imaju licenciju za obavljanje poštanskih usluga.

Nakon dobivanja popisa osoba koje se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluge brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na temelju svih dobivenih informacija i podataka napravljena je lista osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola s početkom 25. svibnja 2022. godine.

Također, na temelju dobivenih informacija Uprava za indirektno oporezivanje obavila je identifikaciju osoba koje u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koje su ostvarili promet (naplatu pouzećem za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjoj razini većoj od 50.000 KM (oko 25.500 eura) Te osobe su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sustav PDV-a u BiH.

Usto, Uprava za indirektno oporezivanje obavila je identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje kontrole će provoditi u prostorijama obveznika za koje je utvrđeno da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge brze pošte u BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom razdoblju obavljali promet dobara tako da su koristili i usluge brze pošte, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ako uoče nepravilnosti da izmijene svoje PDV-e prijave.

Također, iz Uprave za indirektno oporezivanje pozivaju obveznike koji nisu u sustavu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UNO.

Osam tvrtki nudi brzu poštu
Na taj način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama. Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje pojačane će kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na terenu počinju 25. svibnja i provodit će se, s većim ili manjim intenzitetom, do kraja kolovoza 2022. godine, najavljuju iz Uprava za indirektno oporezivanje. Usluge brze pošte u BiH nude tvrtke X express, Euro express, Express One, BH pošta, DHL Time Express, A2B – Express Logistics, In Time BiH i Cityex BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close