Plantaže od minusa spašava samo prodaja imovine

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2020. u 21:59
Dionice crnogorske kompanije pale su na samo 8,5 centi, što je najslabiji rezultat u posljednjih 15 godina/ Hrvoje JelaviĆ/PIXSELL

Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 milijuna eura.

Za crnogorsku kompaniju Plantaže 2019. bi mogla biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama Vijesti, spasili prodaja imovine i dionica Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Prema financijskom izvješću, Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 milijuna eura. Kompanija je lani uzela kredite od 12,5 milijuna eura, a za udio u Podgoričkoj banci dobili su oko 1,8 milijuna eura. Dionice kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine.

Prema toj burzovnoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 milijuna eura, dok se nominalna vrijednost kreće oko 90 milijuna eura. Iz Plantaža objašnjavaju da su jedan od osnovnih razloga niže prihode loši vremenski uvjeti koji su utjecali na smanjenje prihoda za 50% od prodaje breskve, nektarine i stolnog grožđa.

I prinos vinskog grožđa bio je 20 posto manji u odnosu na godinu ranije. Jedan od razloga lošijeg poslovanja najveće crnogorske poljoprivredne kompanije je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda porasla za 25%, što je donijelo veće troškove, dok je prodaja porasla za samo 4%. To je utjecalo na povećanje neprodanih zaliha, što dodatno povećava troškove njihovog čuvanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close