Pivovara Tuzla počela izvoz u SAD i Švicarsku

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2020. u 21:59
foto: pixabay

Čak i ove godine planiramo dodatna ulaganja od oko tri milijuna KM”, kaže Fahrudin Salihović, direktorom Pivovare Tuzla.

Tuzlanska pivovara imala je u proteklom razdoblju manji pad od konkurenata, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivovaru, javlja portal Tuzlanski.ba. Ujedno je ostvarila i najveću neto dobit od svih pivovara u BiH.

“Naš ključ uspjeha je bio u razvoju proizvodnog procesa, dugoročna stabilna politika, koja daje postupni stabilan rast, s najboljom mogućom tehnologijom u ovoj industriji. U ovih sedam godina uložili smo više od 30 milijuna KM (oko 15,3 mil. eura) vlastitih sredstava u razvoj proizvodnih procesa i kapaciteta. Čak i ove godine planiramo dodatna ulaganja od oko tri milijuna KM”, kaže Fahrudin Salihović, direktorom Pivovare Tuzla.

Ove godine došlo je do pomaka kada je riječ o izvozu. “Prvi put izvozimo naš tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljamo i s izvozom sokova u Tursku. Naši ljudi u inozemstvu i dalje vole i uvažavaju svoje. Vrijeme je da i mi u BiH još više počnemo tako razmišljati”, dodaje Salihović. On kaže da je u uređenim državama uvoz piva ograničen na 7 do 8 posto, a u BiH je 70 posto. “Zajedno s ostale tri domaće pivovare godinama ukazujemo na taj problem. Nadamo se da će ova pandemija konačno utjecati na politiku koja bi trebala štititi domaće proizvođače”, rekao je Salihović.

Komentirajte prvi

New Report

Close