I bez poskupljenja kukuruza, soje i suncokreta koji su važni u stočnoj hrani, cijene u peradarstvu toliko su niske da nikom više nije jasno kako proizvođači opstaju, izjavio je za Politiku Rade Škorić, predsjednik Zajednice peradara Srbije.
“Cijena pilećeg mesa često ide i ispod 200 dinara (oko 1,6 eura) za kilogram. Bila je nedavno u trgovačkim lancima od 149 do 169 dinara. To nije ekonomska, održiva cijena i sada, nakon poskupljenja hrane, pitamo se kako će proizvođači u toj međusobnoj konkurenciji postići da se meso uopće proda”, ističe Škorić. Kako objašnjava, najveći problem je to što se ne zna tko u tom sektoru gubi novac, jer je u lancu proizvodnje mesa peradi sve veći broj sudionika. “Imamo posebno proizvođače pilića, a tu se pojavljuje i industrija stočne hrane koja ulazi u tov da bi prodala svoje proizvode. I na kraju klaonice”, objašnjava Škorić, dodajući da tek zatim dolaze trgovine koje to koriste. Njima, kako kaže, nije u interesu da piletina bude jeftina jer su manje i marže, ali je jasno kako je cijena pilećeg mesa mamac za privlačenje kupaca da dođu u trgovine i kupe drugu robu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu