Penali Kinezima jer kasni jedan od najviših mostova u regiji: Spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2023. u 12:58
Most Počitelj u BiH na Koridoru 5C bit će jedan od najviših u regiji/A. Durgut/PIXSELL

Prema projektu, most Počitelj bit će jedan od najviših u regiji. Njegova dužina iznosit će 980 metara, a visina nevjerojatnih stotinu metara.

Most Počitelj na Koridoru 5C prema ranijim planovima trebao je biti završen u ožujku 2022., no kako je došlo do nekih zakašnjenja, cijeli će proces još trajati. Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH zbog svega je pokrenulo proceduru naplate penala izvođaču, kinesko-azerbejdžasnkom konzorciju Azvirt.

Očekuje se da će most ipak biti završen sredinom tekuće godine. Inače, ugovor o izgradnji potpisan je u lipnju 2019. godine, a ugovoreno vrijeme izvođenja bilo je 900 dana. Rok je istekao početkom rujna 2022., javila je Anadolija. Dosad su spojeni stupovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši na mostu. Radovi su sada usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi potpornjak mosta.

Trenutačno su spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest. Prema projektu, most Počitelj bit će jedan od najviših u regiji. Njegova dužina iznosit će 980 metara, a visina nevjerojatnih stotinu metara.

Unatoč kašnjenjima Europska banka za obnovu i razvoj još pruža podršku projektima u Bosni i Hercegovini pa tako i izgradnji Koridora 5C. Iz Autocesta FBiH najavljeno je da bi u ovoj godini mogla započeti izgradnja ceste od petlje Mostar-sjever do Bune, dugačka oko 30 kilometara. Dio od Bune do graničnog prijelaza Bijača činit će i most Počitelj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close