Pavgord postao jedini vlasnik zvorničke Alumine

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Zvornička tvrtka je izuzetno profitabilna tvrtka kćer Tvornice glinice Birač u stečaju.

Fočanski biznismen Gordan Pavlović, odnosno njegova firma Pavgord, postala je jedini vlasnik zvorničke Alumine, piše portal Capital.

Alumina je izuzetno profitabilna tvrtka kćer Tvornice glinice Birač u stečaju i kompanija koja je već neko vrijeme najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine. To se dogodilo, djelimično i zahvaljujući padu izvoza velikih kompanija u Federaciji BiH poput ArcelorMittala koji je u posljednje vrijeme u ozbiljnim poslovnim problemima.

Pravosudna trakavica
Iako stečaj tvornice još nije okončan, Pavgord je, kako piše Capital, temeljem sudskih presuda u ovršnim postupcima preuzeo Aluminu i postao vlasnik najvrjednijeg dijela FG Birač.

Stečajni upravitelj FG Birač Miodrag Petrović potvrdio je da je Pavgord preuzeo Aluminu kroz ovršni postupak koji je proveden pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

“Taj ovršni postupak pokrenut je krajem prošle godine, a prodaja udjela FG Birač u Alumini temeljem ovršnih presuda najavljena je i završena u siječnju ove godine – kazao je Petrović.

Pad dobiti Alumine u 2023.

Alumina je lani ostvarila dobit manju od dva milijuna KM, što je drastičan pad u odnosu na 2022. kada je ona iznosila čak 28,5 milijuna KM.

Rekao je da ne može govoriti o iznosima za koje su udjeli kupljeni jer nije u uredu. Također je istaknuo da Alumina više nije dio stečajne mase te da će se sada procijeniti preostala imovina koju FG ima i koja će potom biti prodana.

Pavgord je godinama vodio spor protiv Alumine s ciljem naplate 122 milijuna KM potraživanja od FG Birač, koju je prije deset godina kupio od litvanske Ukio banke.

Oko tog potraživanja godinama se vode brojni sporovi, a stvari se vrlo brzo raspliću pred sudovima nakon što je Vlada RS sredinom 2022. prodala svoja potraživanja od Fabrike glinice Pavgordu.

Posljednja prepreka za preuzimanje Alumine otklonjena je početkom ove godine kada je Okružni privredni sud u Bijeljini Pavgord priznao 122 milijuna KM potraživanja FG Birač.

Iaklo je Alumina već neko vrijeme najveći izbvoznik iz BiH, njezino poslovanje prošle godine nije bilo sjajno. Naime, Alumina iz Zvornika lani je ostvarila dobit manju od dva milijuna KM, što je drastičan pad u odnosu na 2022. godinu, kada je ova tvrtka prihodovala čak 28,5 milijuna KM.

Ozbiljne investicije
Ovo je daleko najgori poslovni rezultat Alumine u posljednjih deset godina, u kojima je ostvarivala višemilijunsku dobit. Međutim, predsjednik Uprave ove tvrtke Zoran Stevanović nije nezadovoljan i kaže da su dobro poslovali.

“Iskazana dobit bit će ispod dva milijuna KM. Ali to nije odraz stvarnog poslovanja. Tvrtka je imala ozbiljne investicije u posljednjih godinu dana i mislim da ide u dobrom smjeru. Imali smo ogromne uštede u posljednja tri mjeseca i ako ne dođe do poremećaja na svjetskom tržištu po pitanju cijena energenata, ruda ili drastičnog pada cijena naših proizvoda, Alumina će sa sigurnošću ići naprijed – rekao je Stevanović nedavno za Capital.

Tvrdi da su u planu ozbiljna ulaganja u elektranu. Riječ je o investiciji od oko 200 milijuna eura. Konstantno radimo na modernizaciji i poboljšanju uvjeta i zaposlenika – kaže Stevanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close