Pavgord iz Foče na korak do preuzimanja propale bijeljinske Šećerane

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2020. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kompanija Pavgord je i prošle godine bila zainteresirana za kupovinu Šećerane za koju je ponudila 5 mil. KM, ali je njihova ponuda odbijena.

Kompanija Pavgord iz Foče otkupila je sva potraživanja radnika bijeljnske Šećerane, kao i potraživanja nekoliko tvrtki, čime je postala većinski vjerovnik Šećerane u stečaju.

Rekao je to za Glas Srpske Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora vjerovnika bijeljinske Šećerane, dodavši da je Pavgord otkupio potraživanja koja su iznosila oko 9 milijuna KM (oko 4,6 mil. eura).

“Potraživanja radnika iznosila su oko 8 mil. KM, a preostali iznos su potraživanja tvrtki koja su bila vjerovnici Šećerane, a koje je zastupao odvjetnik Faik Muhić”, objasnio je Nikolić, ističući da se klupko konačno počelo odmotavati te da očekuje da bi u sljedećih mjesec dana trebala biti poznata sudbina Šećerane.

Nikolić je dodao da se čeka sjednica Skupštine vjerovnika da bi se obavile promjene i bio osnovan novi Odbor vjerovnika, u kojem će svoje mjesto dobiti zastupnik kompanije Pavgord.

Ta kompanije iz Foče i prošle je godine bila zainteresirana za kupovinu Šećerane za koju je ponudila 5 mil. KM, ali je njihova ponuda odbijena.

Prodaja traje godinama

Imovina Šećerane godinama je prodavana po cijeni od 10 mil. KM. Osim Gorana Vajkića, iz Banja Luke, koji želi kupiti Šećeranu i nudi 6,9. Mil. KM, za tu propalu kompaniju bile su zainteresirane i tvrtke Soltist i Sarijel iz Turske, ali u dva pokušaja nisu poštovale propise i uplatile depozit, tako da je i ta prodaja propala.

Nakon njih u utrku za Šećeranu ušla je i kompanija Niva iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme od gaze i vate. Nakon što kupe tvornicu, željeli su u njoj proširiti svoju proizvodnju i zaposliti 100 radnika, ali je i ta ponuda odbijena. Za Šećeranu je bio zainteresovan i kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali niti s njim nije zaključena prodaja.

100

radnika htjela je u Šećerani zaposliti srpska tvrtka Niva, ali ponuda nije prihvaćena

Posljednja na popisu zainteresiranih za bivšeg proizvodnog diva iz Bijeljine bila je kompanija Unimont iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, ali budući da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja Šećerane je nastavljena po cijeni od 8 mil. KM.

Skupština vjerovnika Šećerane prošle godine donijela je odluku da se dražbe imovine organiziraju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, s najvišm cijenom od 9,5 mil. KM, dok bi najniži iznos ispod kojeg nema prodaje bio 7 mil. KM.

Sud sada treba zakazati sjednicu Skupštine da bi zbog Pavgorda bio osnovan novi Odbor vjerovnika.

Obogatio se na nekretninama

Gordan Pavlović, vlasnik kompanije Pavgord, prisutan je u brojnim sektorima, od rudarstva, preko građevinarsta i prodaje nekretnina do trgovine i hotelijerstva. Kako navodi portal Capital.ba, od 2002. do 2013. godine Pavlović je kupovao dijelove ili cijele tvrtke u stečajnim postupcima i privatizaciji.

Među njima su Tehnokom i Maglić iz Foče, Višegrad promet i Panos iz Višegrada, hotel u Rudom, tvornica Bosanka u Doboju te novosadska tvornica autodijelova Motins. Kupovinom tvrtki dobivao je i njihove nekretnine, tj. hotele, poslovne prostore, garaže i druge objekte koje je kasnije prodavao. Pavlović kaže da je trgujući nekretninama zaradio između sedam i osam milijuna maraka.

Vlada Republike Srpske krajem svibnja dala je suglasnost Poreznoj upravi RS da svoja potraživanja u Žitoprometu iz Bijeljine, u stečaju, proda na javnom natječaju. Prema saznanjima Capitala, jedan od prvih u redu za nadmetanje bit će kompanija Pavgord, najveći vjerovnik posrnulog Žitoprometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close