Park šuma Hum dobit će nove sportsko-rekreacijske sadržaje i žičaru

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2021. u 22:00
Bit će potrebna ulaganja i u nadzor, sigurnost i rasvjetu/PD

Već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak realizacije tog značajnog projekta.

Park šuma Hum jedan je od projekata koje Ministarstvo gospodarstva Kantona Sarajevo (KS) smatra značajnim za grad i kanton, kako zbog njegovog kulturno-povijesnog značaja, tako i zbog ekološke koristi koju sam po sebi donosi, piše BiznisInfo.

S tim u vezi, Adnan Delić, ministar gospodarstva KS, održao je novi radni sastanak s predstavnicima Općine Novo Sarajevo, te predstavnicima Uprave šumarstva resornog ministarstva.

“Projekt Parka šume Hum, osim ambijentalnog uređenja prostora pošumljavanjem sadnicama četinjača i listopadnog drveća, bit će od koristi kako za park, tako i za okolna gradska naselja jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štititi grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti eroziju zemljišta koje uzrokuju klizišta”, iznio je ključne prednosti realizacije ovog projekta ministar Delić na početku sastanka.

Dodao je i da su planirani sportsko-rekreacijski park, žičara i niz drugih sadržaja.

Ministar Delić istaknuo je i kako će ministarstvo biti na raspolaganju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja.

Na sastanku je istaknuto kako se radi o interesornom projektu u čijoj implementaciji svi resori trebaju aktivno sudjelovati, s ciljem onemogućavanja nepotrebnih komplikacija u njegovoj realizaciji.

U sklopu glavnog zaključka sastanka svi prisutni iskazali su potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete s ciljem očuvanja trenutačnih, ali i novih sadržaja od neželjene devastacije.

Istaknuto je i da će takav strukovni pristup realizaciji projekta opremanja šumskog parka Hum biti prvi od osnivanja Kantona Sarajevo.

Rečeno je i kako bi već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak realizacije tog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close