Pandemija prošle godine znatno smanjila potrošnju i uvoz kave u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2021. u 22:00
U jednom razdoblju sve je bilo zatvoreno, nije bilo tradicionalnog ispijanja kave u ugostiteljskim objektima/Shutterstock

Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka stiglo je iz Brazila, a značajne količine kave dolaze i iz Italije, Indije i Vijetnama.

Bosna i Hercegovina lani je uvezla 21,08 milijuna kilograma kave što je, prema računici ugostitelja, bilo dovoljno za više od 2,5 milijardi šalica.

A da je pandemija koronavirusa utjecala i na potrošnju u omiljenog napitka pokazuje podatak da je godinu ranije na BiH tržište stiglo oko 800.000 kilograma kave više, piše Glas Srpske.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prošle godine uvezena je kava, pržena i sirova, vrijedna 77,6 milijuna KM (oko 39,6 mil. eura), što je za oko 10 milijuna KM manje u odnosu na godinu ranije.

Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među građanima BiH stiglo je iz Brazila, a značajne količine kave stižu i iz Italije, Indije i Vijetnama.

39,6

milijuna eura vrijedio je lanjski uvoz kave u BiH

Potrošači tvrde da je na smanjenje uvoza kave prošle godine sigurno utjecala pandemija.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača Don iz Prijedora, rekla je za Glas Srpske da je pandemija donekle izmijenila ustaljene navike stanovništva.

“U jednom razdoblju sve je bilo zatvoreno, tako da nije bilo tradicionalnog ispijanja kave u ugostiteljskim objektima. Usto, nakon onog prvog udara, kada smo svi gomilali zalihe namirnica u strahu od neizvjesne budućnosti, počeli smo se racionalnije ponašati i štedjeti”, rekla je Marić i dodala da niti uvoznici više ne gomilaju zalihe kave jer je potrošnja prilično pala.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, ističe da je zdravlje ključno i da se i ugostitelji zalažu za poštivanje svih epidemioloških mjera i pozivaju goste da se ponašaju odgovorno, ali da je zatvaranje lokala prošle godine donijelo gubitke svima.

“Ta dva mjeseca koliko nam je rad bio onemogućen donijela su štetu ne samo ugostiteljima već je smanjen prihod i državnog proračuna. I kada smo ponovno počeli raditi promet je znatno smanjen, nije bilo iseljenika, a i naši sugrađani u strahu od svega što bi moglo uslijediti troše mnogo manje. Kada nema potrošnje nema niti potrebe za uvozom, zbog čega pad uvoza kave nimalo ne čudi”, rekao je Tatić.

Komentirajte prvi

New Report

Close