Pad cijene aluminija ugrozio poslovanje Uniproma

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2020. u 22:00
U posljednje vrijeme narušeni su međunarodni lanci opskrbe, što dodatno otežava trgovinu aluminijem /SHUTTERSTOCK

Izvoz aluminija prošle godine vrijedio je gotovo 70 milijuna eura i činio je 20 posto ukupnog izvoza Crne Gore.

Cijena aluminija, najvažnijeg crnogorskog izvoznog proizvoda, na međunarodnoj burzi metala u Londonu u stalnom je padu u posljednja dva mjeseca i krajem prošlog tjedna iznosila je 1580 dolara za tonu. Cijena tone aluminija pala je oko 230 dolara u odnosu na kraj siječnja, pišu Vijesti.

Izvoz aluminija prošle godine vrijedio je gotovo 70 milijuna eura i činio je 20% ukupnog izvoza Crne Gore. Iz kompanije Uniprom Veselina Pejovića, koja upravlja proizvodnjom u Kombinatu aluminijuma (KAP), na pitanje Vijesti koliko im pad cijene metala ugrožava poslovanje i očekuju li da će postojeće stanje potrajati, odgovorili su da analiziraju sve ulazne i izlazne podatke i da će se nakon toga obratiti javnosti.

Pad bez prekida

Pandemija koronavirusa u mnogm zemljama je paralizirala industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je značajno smanjena potražnja za aluminijem. Takođe, narušeni su lanci opskrbe, što dodatno otežava trgovinu tim metalom. Cijena aluminija bila je u padu i prije pandemije koronavirusa, ali je njeno izbijanje ubrzalo pad cijena ispod granice isplativosti proizvodnje.

43,8

milijuna eura vrijedio CG izvoz aluminija u Mađarsku 2018. godine

Cijena tone aluminija ne tako davno bila je veća od 2300 dolara i od tada je u stalnom padu. U posljednjih sedam dana, od kada automobilska industrija u Europi smanjila ili prekinula proizvodnju i budući da su mnoge zemlje uvele ograničenja i za uvoz robe, dnevni pad cijena tone aluminijuma iznosi i do 30 dolara.

Upravo je Uniprom iz Nikšića najveći crnogorski izvoznik. Prema podacima za 2018. godinu Uniprom je najviše aluminija izvezao u Mađarsku, za 43,8 milijuna eura, a zatim slijede Srbija sa 9,8 milijuna eura, Slovenija sa 5,8 milijuna i Italija sa 2,95 milijuna eura.

Pejoviću osim pada cijena aluminija na svjetskom tržištu na ruku ne ide niti novi ugovor koji je prije nekoliko dana potpisao s Elektroprivredom Crne Gore.

Slabiji ugovor za struju

Potpisan je ugovor o isporuci električne energije po cijeni od 45 eura po megavatsatu koliko plaća i tzv. ostala potrošnja u Crnoj Gori.

Kako je potvrđeno Vijestima iz EPCG-a, novi ugovor o isporuci struje Uniprom KAP-u oročen je na godinu dana, uz mogućnost produženja. Uniprom je regulirao sve prethodne obveze prema Elektroprivredi Crne Gore, koje su i bile predviđene ranijim ugovorom.

EPCG je u posljednje tri godine imao potpisan ugovor o opskrbi s kompanijom Uniprom po cijeni od 38,9 eura po megavatsatu električne energije. Taj ugovor je istekao 19. veljače ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close