Ove godine med u BiH bit će skuplji 10 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2022. u 22:00
Meda će biti daleko više u odnosu na prethodne dvije godine/H. Jelavić/PIXSELL

Ako se sezona ovako nastavi, meda će biti daleko više u odnosu na prethodne godine.

Nakon dvije lošije sezone pčelari u Bosni i Hercegovini počeli su vrcati med u većim količinama. Prema njihovim riječima, ako se sezona ovako nastavi, meda će biti daleko više u odnosu na prethodne godine, pišu Nezavisne novine.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, potvrđuje da je konačno došla sezona koja bi mogla biti dobra. “U krajevima gdje je nadmorska visina ispod 200 metara pčelari trenutačno vrcaju bagremov med”, rekao je Deljo.

On ističe da su pčeleri na tom području dobili od 10 do 15 kilograma bagremovog meda po košnici. Dodaje da su posebno zadovoljni pčelari iz Hercegovine, dok su solidno prošli i oni u Bratuncu, Zvorniku i Srebrenici. U središnjim dijelovima BiH bagrem je imao nešto lošije rezultate.

Sada dolazi druga paša, a riječ je o lipi. “Tradicionalno pčelari iz Unsko-sanskog kantona dobro prolaze s lipom, imaju od 5 do 10 kilograma meda po košnici”, istaknuo je Deljo i podsjetio da nakon te ispaše dolazi livadska, koja je važna za pčelare u središnjoj BiH.

Damir Barašin, predsjednik Saveza pčelara RS, smatra da će doći do poskupljenja meda. “To će biti poskupljenje od 10%. Prošle godine imali smo cijenu od 18 KM do 20 KM (od 9 do 10 eura) po kilogramu, a ove godine će biti do 25 KM (oko 12,7 eura)”, rekao je Barašin.

Komentirajte prvi

New Report

Close