OTP spreman platiti milijardu eura za Novu kreditnu banku Maribor

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Fond Apollo prvo je kupio NKBM, a zatim su pripojili Poštansku banku, nakon čega je uslijedilo preuzimanje Raiffeisen banke i kupovina Abanke.

OTP, najveća mađarska banka, u pregovorima je s vlasnicima Nove kreditne banke Maribor (NKBM), američkim fondom Apollo, o kupovini druge najveće slovenske banke za oko milijardu eura, ali još nije donesena konačna odluka, prema neslužbenim informacijama Reutersa. S mogućom kupovinom ta bi banka postala najveća u Sloveniji, piše Delo.

OTP je, naime, već prisutan u Sloveniji jer je kupio banku SKB i na slovenskom tržištu ima udjel od oko 8%. Tako bi se mađarska banka preuzimanjem Nove KBM približio 30% tržišnog udjela, dok NLB, najveća slovenska banka, sada ima oko četvrtine tržišnog udjela.

Na pitanje bi li mađarska kupovina Nove KBM bila problem zbog pravila tržišnog natjecanja, John Denhof, predsjednik Uprave Nove KBM, rekao je Delu početkom ove godine: “To ovisi o odluci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali mislim da to ne bi bio problem. Regulator nam je dao do znanja da još uvijek imamo puno prostora za rast”.

Prirodni strateški kupac

Fond Apollo, vlasnik NKBM-a, i mađarska banka OTP provode dubinski pregled poslovanja u mariborskoj banci, izvijestile su također i Finance.

OTP bi bio prirodni strateški kupac Nove KBM, navodi Delo. Mađarska banka je na slovensko tržište ušla 2019. godine kupovinom SKB banke, ali neuspješno se natjecala i za preuzimanje Nove KBM i Abanke, koju je na kraju kupila upravo mariborska banka. Sándor Csányi, izvršni direktor OTP banke, rekao je u razgovoru za Delo kako su ostavljena otvorena vrata za kupnju spojene Abanke i NKBM-a.

Izlazak Apolla i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz vlasništva Nove KBM približio se integracijom Abanke i NKBM-a. Na pitanje kada će doći do tog izlaska, John Denhof je u siječnju rekao za Delo kako nisu usredotočeni na to, već će nastaviti raditi na stabilizaciji banke i daljnjoj integraciji.

“Moje osobno mišljenje o izlasku Apolla i EBRD-a iz vlasništva NKBM-a jeste da se ništa neće dogoditi prije 2023. godine, ali ne treba isključiti drukčiji ishod. Kada im to bude odgovaralo, vlasnici će odlučiti ili o tome hoće li prodati banku strateškom partneru ili javno prodavati dionice.

Druga mogućnost je vjerojatnija i ja bih je više volio, ali vlasnici će raditi ono što za njih ima najviše ekonomskog smisla”. Fond Apollo prvo je kupio NKBM, a zatim su pripojili Poštansku banku, nakon čega je uslijedilo preuzimanje Raiffeisen banke i kupovina Abanke.

NKMB je inače bila u 100-postotnom vlasništvu države. Krajem 2013. godine vlada ju je dokapitalizirala s gotovo milijardu eura. U postupku privatizacije NKBM-a okvirne ponude za kupnju mariborske banke predale su dvije strane banke i četiri financijska fonda.

Partnerstvo s EBRD-om

Apollov partner u kupnji NKBM-a bio je EBRD te su preuzimanje zajedno platili 250 milijuna eura.

Kupovna cijena za Raiffeisen banku nije objavljena, a za Abanku je u veljači 2020. plaćeno 444 milijuna eura. Prošle je godine pravno spajanje dviju banaka završeno, a ove godine i informacijsko. Postupak spajanja, međutim, još nije gotov.

Nova KBM bila je poznata po agresivnom restrukturiranju, bila je među prvima koji su počeli prodavati neisplativa potraživanja i optimizirati broj zaposlenih.

NKBM prodaje nepotrebnu poslovnu imovinu. Tako su trenutačno u završnim razgovorima o prodaji tvrtke Anekretnine, za koju će fond Alfi i EOS platiti između 15 i 20 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close