Otkupne cijene voća potonule 56,1 posto, a na tržnicama sve skuplje

Autor: Miroslav Kuskunović , 15. rujan 2023. u 05:58
Foto: Shutterstock

Proizvođačke cijene hrane u srpnju u odnosu na isti mjesec lani su niže za 33,5 posto.

Proizvođačke cijene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine u Srbiji su niže za 33,5 posto, a promatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći pad cijena zabilježen je u grupama žitarica za 39,1%, voća za čak 56,1%. % % i industrijsko bilje 40,8 %, objavio je jučer Republički zavod za statistiku.

Proizvođačke cijene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u srpnju su u odnosu na lipanj ove godine u prosjeku više za 1,6 posto.

Žitarice i bilje
U odnosu na prethodni mjesec, najveći utjecaj na rast cijena zabilježen je u grupama žitarica, i to 3,1% i industrijskog bilja 4,7%. Proizvođačke cijene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u razdoblju siječanj – srpanj ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prosjeku su više za 3,8 posto.

39,1

posto pala je proizvođačka cijena žitarica

Zelenu tržnicu u Beogradu prošli tjedan karakterizirala je solidna ponuda i bogatiji asortiman grožđa i jabuka, kako uvoznih tako i srpskih proizvoda. Tako je cijena jabuka bila niža, kao i svježe smokve. Rast cijena zabilježen je kod borovnica i kupina, čija je ponuda dosta slaba.

Na prodajnim mjestima vladala je dobra ponuda sezonskog povrća i potražnja. Zabilježena je prva ovosezonska ponuda krastavaca kornišona. Pale su cijene brokule, češnjaka, ljute papričice i poriluka. Rast cijena zabilježen je kod blitve, cvjetače, lubenice i patlidžana. Bolja ponuda i sortiment grožđa ovog je tjedna zabilježen na beogradskoj tržnici Kalenić. Rast cijena zabilježen je kod borovnica i kupina, čija je ponuda dosta slaba, ali i kod oraha.

Nešto niže cijene bile su kruške i smokve. Dobra ponuda dovela je i do pada cijena mahuna, brokule, cvjetača, krastavaca, starog i mladog luka, rajčice, poriluka i špinata. Rast cijena bilježe dinje, lubenice i peršin.

Sezonsko voće
Kako javlja izvještač STIPS-a iz Leskovca, u odnosu na prethodni period na zelenim tržnicama u tom gradu skuplje su bile jabuke, kruške, lubenice, bijeli grah tetovac, patlidžani i šampinjoni. Za razliku od njih, jeftinije su bile cikla, dinja, krumpir, luk, ljuta paprika, feferon, rajčica, poriluk, mahune, paprika babura i druge paprike.

Ponuda sezonskog povrća na tržnici u Čačku prilično je dobra. Za breskve i nektarine treba izdvojiti od 150 do 180 din/kg, dok se cijena kupina i malina kretala od 500 do 600 din/kg. Krumpir se prodaje po cijeni od 100 do 120 din/kg, a rajčica po cijeni od 150 do 200 din/kg. Kupci su za kupus trebali izdvojiti 100 dinara po kilogramu, a šampinjone i crvenu papriku od 300 do 350 dinara. Cijena mrkve e kretala od 70 do 90 din/kg.

Novi Pazar, uz Sremsku Mitrovicu, prednjači po cijeni jabuka (150 din/kg), koja je nepromijenjena u odnosu na početak kolovoza, dok su jabuke najniže u Vranju, Kraljevu, Užicu i Smederevu (80 din/kg) što je 10 dinara više nego prije mjesec dana. Zbog toga su pojeftinili banane, pa umjesto 230, najskuplje sada koštaju 200 dinara u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, dok su najjeftinije, po istoj cijeni kao prije mjesec dana, u Vranju (130 dinara/kg).

Komentirajte prvi

New Report

Close