Otkupna cijena maline u RS neće biti manja od 12 kuna za kilogram

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2020. u 21:59
Urod u BiH ove godine bit će slabiji oko 30%/GettyImages

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet, rekli su da uzgajivače maline u RS ohrabruje to što su u susjednoj Srbiji neki otkupljivači naveli cijenu od 250 dinara za kilogram.

Otkupna cijena maline ove godine neće biti ispod 3 KM (oko 12 kuna), potvrdio je Petko Rankić, vlasnik hladnjače za skladištenje voća Agro-dr iz Bratunca, općine u Republici Srpskoj u kojoj je berba već počela. On ističe da je njegova hladnjača najveća na tom području, te da joj je kapacitet 2000 tona.

“U ovoj regiju posljednjih pet godina ja određujem cijenu, a ona neće biti ispod 3 KM za kilogram”, rekao je Rankić, dodajući da je to za pola marke više u odnosu na prethodne godine, javlja Swot.ba.

S druge strane, iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet, rekli su da uzgajivače maline u RS ohrabruje to što su u susjednoj Srbiji neki otkupljivači naveli cijenu od 250 dinara za kilogram, što je više nego u RS. Rankić, međutim, tvrdi da to nije točno. ”U najvećoj hladnjači u Ljuboviji, u Srbiji, izašli su s cijenom od 180 dinara (oko 12 kuna)”, rekao je Rankić.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet, rekao je da su otkupljivači dužni istaknuti otkupnu cijenu maline na početku otkupne sezone, ali to nije urađeno.

Stojanović je dodao da je ove godine urod maline slabiji i da će prinos biti manji za oko 30% u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, slično je i u Poljskoj, Srbiji, Čileu i drugim zemljama velikim proizvođačima maline, što podiže cijenu jer je potražnja na svjetskom tržištu velika.

Komentirajte prvi

New Report

Close