Osnivanje tvrtke u BiH jedanaest puta skuplje nego u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2021. u 22:00
U BiH je potrebno najmanje dva mjeseca za početak poslovanja tvrtke, u Srbiji sedam dana/Shutterstock

Troškovi osnivanja tvrtke u BiH iznose 2300 maraka (oko 1176 eura), u Srbiji 200 (oko 102 eura), a u Crnoj Gori 180 maraka (92 eura).

Otvaranje tvrtke na području BiH stoji 11 puta više nego u Srbiji i Crnoj Gori, a potrebno je i daleko više dokumenata i vremena da bi se počelo s poslovanjem u odnosu na regiju, kao i pojedine zemlje EU.

Pokazalo je to izvješće “Analiza barijera razvoja poduzetništva u BiH”, objavljenu u sklopu projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta, kojeg podržava vlada Norveške, a provodi Razvojni program UNDP-a.

Tako troškovi osnivanja tvrtke, kako pokazuje ova analiza, u BiH iznose 2300 maraka (oko 1176 eura), u Srbiji 200 (oko 102 eura), a u Crnoj Gori 180 maraka (92 eura).

I broj procedura za osnivanje tvrtke u BiH, kojih je ukupno jedanaest, veći je nego u regiji, u Srbiji ih je sedam, u Crnoj Gori osam, a samo tri u Sloveniji. U takvom poslovnom okružju u BiH potrebno je najmanje dva mjeseca za osnivanje tvrtke, u Srbiji sedam dana, u Sloveniji osam, u Crnoj Gori 12, a u Austriji 22 dana.

“BiH je zemlja pred kojom se nalazi zadatak stvaranja boljeg poslovnog okružja s ciljem povećanja broja domaćih i stranih tvrtki. Za to je potreban niz preduvjeta, od kojih je najvažniji izmjena zakonodavnog okvira”, navedeno je u izvješću, prenosi Glas Srpske.

“Nužno je stvoriti mogućnost online registracije poslovanja, što bi skratilo vrijeme za osnivanje tvrtke. Potreban je i središnji registar institucija, kao i digitalizacija arhivske građe”, neke su od preporuka stručnjaka UNDP-a u BiH.

Marko Đogo, član Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da jednošalterski sustav nije u praksi zaživio te da je doista teško pokrenuti posao u BiH, a još teže ga održati.

Komentirajte prvi

New Report

Close