Osigurano 12,7 milijuna eura za nastavak izgradnje nove zračne luke

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2022. u 13:23
U prvoj fazi izgradnja Aerodrom Bihać imat će pistu dugačku 1850 metara, a kasnije će je produžiti na 2,5 kilometara, Foto: PD

Buduća zračna luka važna je za povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali može biti i motor razvoja Bihaća i cijelog kantona, prije svega turizma, odnosno Nacionalnog parka Una

Tijekom ove godine izgradnja aerodroma u Bihaću trebala bi se značajno intenzivirati, a u tu svrhu vlada Federacije BiH nedavno je osigurala 25 milijuna KM (oko 12,7 mil. eura) za nastavak realizacije tog projekta.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže kako će sredstva biti prebačena na račun JP Aerodrom Bihać, realizatora projekta, i da će postati operativna čim vlada FBiH donese potrebne odluke, što se očekuje ubrzo.

Veliko izvlaštenje zemljišta

“Pet milijuna maraka bit će potrošeno za izvlaštenje zemljišta prema naselju Ribić, kako bi se stvorili preduvjeti za produženje piste. Preostala doznačena sredstva bit će potrošena na sve potrebne građevinske radove na dogradnji aerodromske piste”, objasnio je Fazlić.

Anel Hadžić, novi direktor Aerodroma Bihać, kaže kako će izvlaštenjem biti obuhvaćene 174 katastarske čestice, od čega bi se u prvoj fazi otkupilo 124, a u drugoj preostalih 50.

Hadžić je dodao kako će se istovremeno s tim postupkom ishoditi potrebne urbanističke i građevinske dozvole i suglasnosti pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

“Stvaramo uvjete za određenu kategorizaciju prema standardima zračnog prometa, a to znači da ćemo u ovoj fazi imati pistu od 1850 metara, a krajnji cilj je da poštujemo prvobitni projekt i da ukupna dužina piste iznosi 2,5 kilometara”, istaknuo je Hadžić.

Prema njegovim riječima, te su aktivnosti značajne kako bi se privukli potencijalni investitori i pokazala ozbiljnost u realizaciji projekta. Uspjeh je, dodao je Hadžić, što je aerodrom uvršten na popis prioritetnih projekata vlade FBiH, a pomoć se očekuje i od vlade Unsko-sanskog kantona. Dosad je za izgradnju aerodroma potrošeno oko 9 milijuna KM (oko 4,6 mil. eura) i riječ je uglavnom o namjenskim sredstvima iz proračuna Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 130 milijuna KM (oko 66,5 mil. eura).

U kolovozu prošle godine Adnan Bajrić, tadašnji direktor Aerodroma Bihać, rekao je da su spremni za konkretnu realizaciju projekta. Prema njegovim riječima, najrealnije je aerodrom izgraditi pomoću javno-privatnog partnerstva, prema kojem bi tvrtka otkupila zemljište te je, uz dozvole, ponudila investitorima za izgradnju aerodroma. S tim ciljem, s konzorcijem tvrtki Chemie Tech DMCC i Emirates Gates Investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je memorandum o razumijevanju.

Bajrić je dodao da su se u konzorciju uvjerili u opravdanost projekta te smatraju da na tom mjestu vrlo brzo, za godinu-dvije može biti izgrađena potrebna infrastruktura za slijetanje zrakoplova. Druga mogućnost je, dodao je, da vlada FBiH javnim sredstvima gradi aerodrom u fazama.

Iako je potpisan memorandum s konzorcijem iz UAE-a Bajrić je istaknuo da ne isključuju nikoga, te da žele da se na javni poziv jave i drugi zainteresirani investitori.

Zainteresirani i Turci

“Imali smo i razgovore s kompanijama iz Turske i Europe. Potpisivanjem memorandum s konzorcijem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nikoga nismo eliminirali, niti favorizirali, jer želimo izabrati najboljeg ponuđača”, objasnio je Bajrić.

Ranije je istaknuto kako projekt izgradnje Aerodrom Bihać ima veliki značaj kada je riječ o povezivanju Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje, ali također može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.

Smatra se kako će realizacija tog projekta značajno pridonijeti razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku Una, te drugim turističkim destinacijama na tom području. Usto, mnogi stanovnici tog dijela BiH rade u europskim zemljama te bi im zračna luka omogućila jednostavniju vezu s domovinom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

to će biti karte u jednom smjeru pretpostavljam? navodno su se otvorila nekaradna mjesta uZG holdingu..

New Report

Close